Beneficiarii reducerii cu 50% la factura de energie sunt cei care locuiesc în Munții Apuseni, iar facilitatea este oferită prin OUG nr. 27/1996. În această situație sunt locuitorii din 15 așezări din Bihor, dar și localități din Cluj și Alba, considerate că nu sunt poli de dezvoltare și cotate cu risc de depopulare. Interesant este că legea nu a fost aplicată timp de 16 ani, iar primăriile din localitățile vizate sunt acum pur și simplu ”în ceață”. Responsabilii Electrica Furnizare susțin că reducerile se aplică retroactiv.
Circulara care arde
Trimisă, miercuri, primarilor celor 15 administrații locale din Bihor pentru a le cere să activeze reducerea de 50% a facturilor pentru localnici, circulara prefectului de Bihor a provocat haos. Primăriile din Nucet, Ștei, Vașcău, Budureasa, Bulz, Buntești, Cărpinet, Câmpani, Criștioru de Jos, Drăgănești, Lazuri de Beiuș, Lunca, Pietroasa, Rieni și Tărcaia sunt luate cu asalt la doar o zi după ce anunțul a devenit public.
“Este de datoria noastră să sprijinim zonele vulnerabile ale Bihorului, în special în acest context economic. Fac apel la primari să depună toate diligențele pentru întocmirea și trimiterea urgentă a listelor către furnizorul de electricitate”, și-a motivat prefectul Dumitru Țiplea demersul prin care cere primarilor din Munții Apuseni să facă liste cu localnicii, pentru ca aceștia să beneficieze de reducerea de 50% la factura de curent electric.
Potrivit procedurilor, chiar dacă facilitățile sunt prevăzute de un act normativ, localnicii trebuie să depună declarații pe propria răspunderi și cereri în acest sens la primăriile de care țin, iar aceste solicitări vor fi aprobate de către fiecare consiliu local. Ulterior, sunt centralizate în liste care vor fi afișate la sediul primăriilor.
Confuzie și situații absurde
Însă, edilii nu înțeleg de ce OUG 27/1996 nu se aplică direct, ci mai trebuie să fie certificată printr-o hotărâre de consiliu.
“Ne sună oamenii în continuu pentru reducerea la factura de curent. Este o confuzie totală. Ce să certific eu și doamna secretară prin hotărârea de consiliu: o prevedere legală care ar trebui să se aplice direct? Să certific că oamenii au domiciliu în Nucet și că au buletin aici? Este o avalanșă de solicitări căreia nu îi putem face față. Când să verific eu peste 2000 de oameni? Ar trebui să angajez pe cineva special pentru asta”, susține primarul orașului Nucet, Adrian Tuduce.
Unii primari susțin că nu ar trebui să fie implicați în demersul de a acorda aceste facilități, deoarece localniciii au contracte încheiate direct cu furnizorii, iar în aceste documente este specificată adresa clientului. În baza contractelor, unii furnizori generează automat reducerile, în timp ce alții, nu.
”Unii furnizori, cum e Hidroelectrica, aplică reducerea care poate fi verificată direct pe factură, automat. De ce ar trebui să facă primăriile asta când omul are contract direct cu Electrica, de exemplu?”, se întreabă primarul din Nucet (foto stânga).
Edilii nu au răspuns la întrebarea de ce ordonanța ce oferă reducerea de 50% nu s-a aplicat ori a fost aplicată selectiv timp de 16 ani. O altă enigmă e legată de modul în care facilitatea va fi aplicată retroactiv, așa cum spun responsabilii Electrica Furnizare.
“Și noi sunăm continuu pentru clarificări la Prefectura Bihor. Noi putem da hotărâri de consiliu în fiecare zi, dar nu cred că putem da noi hotărâri pe banii Electrica, furnizor care, pe baza normelor de aplicare a legii și a contractelor cu oamenii, trebuie să aplice facilitățile automat și nu de ieri de azi de 16 ani. Nu cred ca va exista nici o urmare a acestui demers, fiindcă noi ca Primărie din zona montană am făcut documente pentru aceste facilități, așa cum am fost înștiințați, și azi, la trei luni de la acest demers, avem tot facturi întregi. Și mai e o întrebare: cum fac actele de reducere numai pentru cei care vin la Primărie? Dacă omul e în spital? Cum explic eu oamenilor dacă unii primesc reduceri și alții nu?”, spune primarul comunei Budureasa, Adrian Magda.
În plus, edilii susțin că astfel de reduceri trebuie aplicate și la salubritate de exemplu, conform Legii moților, același act normativ invocat și de Prefectura Bihor.
”Electrica” nu generează reduceri automat
Nici responsabililor societății Electrica Furnizare nu le este clar de ce oamenii trebuie să meargă la primării ca să depună cereri pentru acordarea facilităților. Practic, deși fiecare primărie deține evidențe clare cu cei care locuiesc în zonă, localnicii sunt obligați să scrie o declarație care, culmea, atestă același lucru.
Totuși, ”există primării care au accesat aceste facilități pentru oamenii din comune. Plus că pe piață sunt 72 de furnizori care trebuie să opereze aceste reduceri. Deci, aceste reduceri se marchează în sistem numai după ce sunt comunicate de primării”, au explicat, pentru BihorJust, surse autorizate din Electrica Furnizare.
Potrivit acestora, înainte de a merge la primării pentru a depune cererile, oamenii pot verifica pe facturi dacă au beneficiat sau nu de reducere, în sensul că “pe anexa 2 este specificat că se aplică reducerea de 50% conform <Munții Apuseni>”.