}n interiorul bisericii din inima orașului se găsește cel mai vechi altar din Oradea, care, din anul 1730 până azi, este funcţional în aceeaşi formă. 26 de luni va avea la dispoziție contractantul lucrării pentru a restaura lăcașul de cult. Ministrul Dezvoltării, Attila Cseke, a anunțat, încă din 2022, că a semnatul contractual de finanțare pentru restaurarea Bisericii Parohiale Szent László. 13,9 milioane de lei au fost alocați în acest scop. În cadrul lucrărilor de restaurare, biserica monument din centrul orașului va fi supusă unor lucrări complete de reconstrucție externă și internă, vor fi corectate erorile structurale create de-a lungul anilor și va fi refăcut sistemul de sonorizare.
Lucrările de restaurare sunt în plină desfășurare în biserica parohială Sf. Ladislau din Oradea Biserica parohială a fost a treia catedrală din Oradea după eliberarea turcă (1692). Numele proiectantului și constructorului bisericii baroce este necunoscut. Construcția sa a început în 1721 de Imre Csáky, episcopul de Oradea. Construcția cu eșecuri a fost finalizată în 1756.
Florentin Calimaceanu, restaurator spune ca “zona decorativa care a existat a fost îndepărtată în anii 80 de o echipa de zugravi care au certificat ca au ras, efectiv, tot ce exista în jurul medalioanelor și a scenelor pictate”. Pentru a se convinge de aceasta, restauratorul spune ca s-a apelat la teste stratigrafice care au arătat ca nu mai existau decât doua straturi de vopsea și zugrăveala făcută de ei. Conform proiectului, “o sa refacem toată pictura decorativa care asigura scena asta și medalioanele. Avem toată documentația necesară pentru ca zugravul care s-a ocupat atunci a făcut fotografii peste tot. Și scenele care sunt deja pictate sunt repictate, a fost o intervenție cam agresiva, s-a pictat în totalitate peste pictura originala, suntem în faza în care am îndepărtat repictarea și ne apropiem de pictura originala, de primul strat de pictura. Suntem aproape de final cu scena principala “, spune restauratorul.