Cel mai adesea, vârsta a III-a e asociată cu singurătatea, blzarea, sentimental că nu mai ești util. La Beiuș, domnul Gabriel Ojică a demonstrat că putem vedea și pensionari fericiți. A făcut un program de activități pentru a crește calitatea vieții seniorilor. Merg în excursii și se bucură de fiecare componentă: istorică, geografică, literară, de arhitectură, de latura religioasă, etică, etnică, folclorică a fiecărui loc pe care îl descoperă.
Bihorjust.ro: Domnule Gabriel Ojică, am întâlnit în Ţara Beiuşului şi pensionari fericiţi. De obicei, aceşti oameni sunt copleşiţi de grijile zilei de mâine, având venituri limitate. Cum explicaţi bucuria acestora?
Gabriel.Ojică.: Mă bucur că aţi constatat această stare a oamenilor. De doi ani îndeplinesc funcţia de preşedinte al Asociaţiei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Unirea” Beiuş şi am încercat să dezvoltăm un program de activităţi care să contribuie la creşterea calităţii vieţii pensionarilor din Zona Beiuş-Ştei, inclusiv în perioada dificilă a pandemiei.
De curând, în 25 aprilie, am susţinut Şedinţa de dare de seamă a A.A.R.P. Beiuş, ocazie cu care am promovat şi planul de activităţi culturale al Asociaţiei. Între acestea, de mare interes pentru membrii asociaţiei sunt excursiile. În perioada 2-6 mai am demarat programul de excursii propus membrilor asociaţiei, prin vizitarea unor zone de interes – Maramureş, Bucovina, Moldova.
Bihorjust.ro: Ce obiective vă propuneţi prin aceste excursii?
Gabriel Ojică: Consider că excursiile trebuie să aibă caracter cultural-educativ, în primul rând. De această dată am propus vizitarea interactivă a unor locuri istorice: Cetatea Sucevei, Cetatea Neamţ, dar şi a unor aşezăminte de înaltă spiritualitate românească, unele intrate în Patrimoniul UNESCO: Cimitirul Vesel din Săpânţa, Sfintele Mănăstiri Bârsana, Peri, Moldoviţa, Suceviţa, Putna, Neamţ, Secu, Sihăstria, Agapia, Văratec, Chilia pustnicului Daniil Sihastrul, sfetnicul voievodului Ştefan cel Mare, care îşi doarme somnul de veci la Putna. Pretutindeni ne-am aflat în faţa unor momente istorice şi de cultură memorabile, ale poporului nostru.
Nu vă ascund faptul că, intrând în Ţinutul Neamţului, am ajuns acasă. Comuna Pipirig este leagănul copilăriei şi al adolescenţei mele. De aceea am propus excursioniştilor o interacţiune cu membri ai acestei comunităţi. Ne-am bucurat de primirea caldă a primarului comunei, dl. Vasile Dorneanu, a preotului de la vechea biserică din Pipirig, părintele Mihai Bistriceanu, a dascălilor mei de odinioară – d-na profesor Geta Arsenescu şi dirigintele meu, dl. Mihai Arsene. Cu toţii ne-au introdus în esenţa vieţii de aici, de-a lungul timpului.
Vă reamintesc faptul că Pipirigul este locul naşterii lui David Creangă, bunicul povestitorului, pomenit atât de cald în „Amintiri din copilărie”. De asemenea, vechea biserică din sat, ridicată în anul 1807, este sfântul lăcaş ale cărui clopote au fost turnate de un stămoş al lui Ion Creangă. De altfel, strămoşii povestitorului erau mocani ardeleni care au migrat în Neamţ, în circumstanţe istorice tulburi, găsind aici linişte şi dragostea creştinească a călugărilor de la Mănăstirea Neamţ.
La Muzeul etnografic al comunei bihorenii au fost familiarizaţi cu meşteşugurile, tradiţiile şi folclorul locului, cu frumuseţea straielor de pe Valea Ozanei.
Un moment emoţionant a fost vizitarea Catedralei Munţilor, ridicată prin strădania celui de-al doilea Patriarh al României, Nicodim Munteanu, născut în Pipirig.
Bihorjust.ro: Ce a urmat după această întâlnire de suflet?
Gabriel Ojică.: Am luat drumul Humuleştilor, spre a vizita locurile natale ale scriitorului care ne-a ridicat, prin scrierile sale, în rangul universalităţii. Aşadar, a urmat Casa Memorială „Ion Creangă” şi Parcul tematic al poveştilor şi al „Amintirilor…”, unde ne-am întors cu emoţie în timp, fiecare dintre noi amintindu-ne momente ale propriilor copilării sau vremea când am citit aceste scrieri care ar trebui să marcheze viaţa oricărui român.
Bihorjust.ro: Ce alte obiective mai urmăriţi prin aceste excursii?
Gabriel Ojică O.: Îndrăznesc să afirm că excursiile noastre dezvoltă componente multiple: istorică, geografică, literară, de arhitectură, religioasă, etică, etnică, folclorică, adică încercăm să descoperin monografic locurile pe care le vizităm.
Traversând o mare parte de ţară, ne-am bucurat de peisajul de poveste al locurilor, fie că ne-am aflat la margine de ţară, în munţii şi dealurile Maramureşului, pe o parte a Văii Izei, prin Carpaţii Orientali, Obcinele Bucovinei, prin Munţii Neamţului, pe Valea Ozanei, Cheile Bicazului.
Nu în ultimul rând, excursiile înseamnă şi multă mişcare, contribuind la menţinerea sănătăţii participanţilor.
Bihorjust.ro: Cum apreciaţi Maramureşul şi Moldova turistice?
Gabriel Ojică. : România este ofertantă din acest punct de vedere. În Moldova am găsit o infrastructură bine pusă la punct. Pretutindeni ne-am bucurat de primiri calde, ospitalitatea fiind la ea acasă. Socializarea a fost una dintre ţintele excursiei şi, ştiţi bine, aceasta devine şi mai interesantă la o masă cu bucate bine alese pentru a reprezenta specificul fiecărei zone vizitate.
Bihorjust.ro: Ce itinerarii le mai propuneţi în acest ani membrilor AARP Beiuş?
Gabriel Ojică: Aşa cum aminteam, există un program de excursii în întocmirea căruia am ţinut seama de dorinţele membrilor asociaţiei noastre. Programul cuprinde excursii şi sejururi în ţară: Delta Dunării, Ghioroc-Arad, Alba Iulia, Transfăgărăşan-Curtea de Argeş, Clisura Dunării, dar şi în Grecia. Vom încheia sezonul turistic, ca de obicei, aproape de casă, într-un loc dăruit de Dumnezeu cu o natură minunată, la Padiş.