Zilele Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Oradea au loc în perioada 10-13 ianuarie 2023, iar evenimentul se află la cea de-a V-a ediție.
Așa cum spune directorul adjunct Nicu Cadar, ”activitățile pe care le-am reunit sub acest generic au ca reper 15 ianuarie, ziua nașterii <omului deplin al culturii românești>,Mihai Eminescu. Numele său a fost ales, în 1990, de către comunitatea profesorilor din cea mai titrată școală de tradiție filologică din Bihor, pentru a-i profila identitatea”.E déjà în tradiția școlii să prilejuiască elevilor întâlniri esențiale cu personalități, unii dintre invitați fiind chiar foști elevi ai liceului.
”Ca de fiecare dată ne sunt alături oameni dragi, legați într-un fel sau altul de școală. Suntem recunoscători pentru prezență: domnului prof. Horea Abrudan, inspector școlar general, directorului Casei Corpului Didactic Bihor, prof. Alin Ștefănuț, colegilor noștri inspectori: Liliana Ardelean, Mihaela Biriș”, a spus directorul adjunct Nicu Cadar.
,,Repetiție generală” a fost genericul sub care s-au derulat activitățile de azi, 11 ianuarie 2023.
,,Nu sunt actori, nici regizori, doar elevi și profesori, dar pasiunea pentru literatură și dăruirea i-au reunit azi pentru a ne oferi trăiri, sentimente, stări generate de versuri rostite în limba română, maghiară și engleză.
Poeziile de dragoste ale lui Mihai Eminescu par născute din sensibilitatea pură, din melancolia lui structurală și, deopotrivă, din nepotolita lui sete de viață, perfecțiune și de absolut. Se pot transmite toate acestea și în altă limbă? Elevii noștri au demonstrat că da ,,, a explicat directorul CN Mihai Eminescu, profesorul Livia Muntean. Protagoniștii evenimentului au fost elevii doamnelor profesoare Agoston-Palko Emese, Dumitraș Monica și Bala Georgia, elevi ai colegiului (din clasele: a X-a C, a X-a I, a XI-a C, a XI-a G și a XII-a C) care au realizat inițial un exercițiu de traducere a unor poezii ce pun în lumină tema iubirii. ,,Această activitate a fost o provocare a redării nu doar a rimelor, ci și a mesajului profund al versurilor poetului, exercițiu care ulterior s-a transformat într-un moment de recitare și nu numai,,, a explicat directorul Livia Muntean.
În debutul manifestărilor, marți 10 ianuarie, au pătruns în universul liric eminescian elevii claselor primare care i-au făcut pe cei prezenți părtași la emoția și bucuria lor.
Momente din program pot fi vizionate aici:
https://www.facebook.com/100086197706272/videos/pcb.142960431920546/1354949468575373
https://www.facebook.com/100086197706272/videos/pcb.142960431920546/697204671873831
Programul Zilelor colegiului asociază în acest an:
-concursuri de recitări din lirica eminesciană, competiții sportive între elevi și profesori, expoziții,demonstrații științifice reunite în EMIScience;
-evenimente devenite tradiționale: momente artistice inspirate din opera lui Mihai Eminescu, lansarea revistei Ritmuri incandescente, sesiunea de comunicări științifice ale profesorilor, demonstrația de robotică ORAdeA cunoaște și atât de prețioasele Întâlniri esențiale, care aduc împreună elevii colegiului și personalități ale vieții culturale, social-politice naționale sau locale. Invitații acestui an: actorul Dorel Vișan, Arina Moș, absolventă a colegiului, senator al României, judecătorul Cristi Danileț.