Declarația aparține reprezentantului Guvernului în teritoriu, prefectul Dumitru Țiplea, care a adăugat că imobilul se află în proces de consolidare.
Prefectul Dumitru Țiplea a solicitat evaluarea gradului de risc seismic la nivelul județului Bihor, cu accent pe clădirile din sistemul de învățământ și sistemul sanitar. Aceasta și în condițiile în care există unități spitalicești care nu sunt expertizate cum sunt: spitalul din Beiuș, Aleșd, Spitalul de Recuperare din Felix și Staționarele 3 și 4 de la Județean. S-a întâmplat la finalul ședinței Colegiului Prefectural al județului Bihor, prezidată de prefectul Dumitru Țiplea, acolo unde pe ordinea de zi era analiza situației operative în zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor pentru anul 2022, respective raportul de activitate al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor pentru anul 2022. Anterior, într-o conferință de presă susținută de prefect împreună cu inspectorul șef al ISU Crișana, Sorin Caba, cu șeful Inspectoratului de Stat în Construcții, Simion Borș, și cu șeful Inspectoratului Școlar, Horea Abrudan, protagoniștii au făcut un tablou al riscurile seismice în Bihor și au vorbit și despre activitățile de prevenție avute în vedere.
În ceea ce privește spitalele chiar dacă unele nu sunt expertizate din punct de vedere seismic, dar vor fi, în general situația prezentată stă altfel :staționarele 1 și 2 ale Spitalului Județean Oradea, spitalul din Nucet – gradul seismic 3, Spitalul din Ștei, cel din Salonta și Marghita -grad seismic 4.
Din păcate, foarte puține școli știu în ce grad de risc seismic se plasează, respectiv, 46 din cele 1.110 clădiri pe care le au școlile și grădinițele din Bihor sunt expertizate, așa cum a spus inspectorul general școlar Horea Abrudan. Cele expertizate sunt plasate în gradul seismic 3 și 4”.Expertizarea trebuia făcută la comanda primăriilor. Inspectorul general e optimist însă privind starea unităților școlare deoarece doar una din cinci nu a fost reabilitată.
Generalul de brigadă Sorin Caba, șeful ISU Crișana a prezentat un tablou al riscului seismic în județ. Conform acestuia sunt „ trei microzone seismic. Una pleacă de la limita de nord a județului până în dreptul zonelor Sălard, Tăutelec- risc seismic de 0,2, a doua zonă este zona mediană, până aproximativ în zona delimitată de Nojorid, Aleșd- risc seismic 0,15, respectiv zona de sud- risc seismic 0,1”.