Au recondiționat două case vechi și le-au introdus în circuitul turistic.Elementele tradiționale împletite cu cele moderne crează la Leheceni un cadru desprins parc din povești. Nu și-au dorit să fie doar un loc de cazare, ci unul care să spună o poveste. Una dintre case a fost construită de străbunicii Alinei-Maria Balaj. Alina și fratele său au investit la Leheceni într-un complex turistic unde poți regăsi printre altele un fel de liniște patriarhală.
<Când am văzut prima dată proiectul de la Casa Veche Leheceni in Apuseni împreună cu cei dragi, l-am văzut fix așa: un loc – acasă decorat cu amintiri și chipuri blânde dragi nouă.Casa Veche nu este doar un simplu loc de cazare, ci este un loc al amintirilor celor dragi noua, un manifest pentru respectul trecutului. Toate fotografiile alb-negru sunt amintiri vii din trecutul nostru pe care dorim sa le impartasim cu cei care ne trec pragul. Fiecare fotografie descrie chipurile inaintasilor nostri,bun[tatea si trecerea prin vremuri grele ale acestora. Casa este proiectul nostru de suflet, e o parte din fiecare dintre membrii familiei pentru ca fiecare e o parte activa in el. Bucuria noastra este atunci cand reusim sa le oferim oaspetilor nostri o experienta autentica a satului romanesc pastrand vii chipurile si povestile stramosilor nostri>, povestește Alina Maria Balaj. Unul dintre oaspe’ii Alinei a fost senatorul Arina Moș.
<Am avut bucuria de a o vizita pe draga mea prietenă, Alina Balaj, căreia îi mulțumesc din suflet pentru invitație, la Casa Veche din Leheceni, un loc de o frumusețe aparte, situat în inima județului Bihor.Casa este un complex de două case restaurate cu mult drag și iubire în amintirea străbunicilor familiei Balaj, construite înaintea celui de-al doilea război mondial!
Încă de la intrare, am fost cucerită de atmosfera autentică a satului bihorean, pe care Alina împreună cu familia sa a reușit să o păstreze cu atâta grijă și pasiune. Casa Veche nu este doar o locuință, este un adevărat sanctuar al tradiției românești, un loc unde timpul are o altă dimensiune. Am experimentat viața simplă, dar plină de farmec, așa cum era odinioară, când satul era centrul existenței comunității dar și al copilăriei mele. Fiecare colț al casei, fiecare obiect, mi-a amintit de vremurile de demult, de bunicii mei, de adevăratele valori de care uneori uităm!
Această experiență nu doar că a fost ca o călătorie înapoi în timp, o reîntoarcere la rădăcini, unde am redescoperit tradițiile românești autentice și valorile care ne-au format, dar mi-a și încărcat sufletul de bucurie, mi-a trezit amintiri dragi și mi-a oferit o doză binevenită de nostalgie, amintindu-mi de frumusețea și simplitatea vieții de altădată>, a spus Arina Moș.
Casă cu memorie
Alina Maria Balaj va fi prezentă la Gala Regională România Esti Tu-Ediția Nord Vest la, Teatrul Regina Maria – Oradea, pe 20 septembrie 2024 pentru a spune povestea casei de la Leheceni.
<O familie care are rădăcini adânci în istoria locului. Strămoșii lor, încă de la final de secol XIX și început de secol XX au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a le lăsa o cale a viitorului așternută prin credință, valori, dragoste față de natură și oameni.
Casa Veche este casa moștenită de către familie, dar este și o casă în care s-a desfășurat un parcurs generațional complex. De la birăul (primarul satului Leheceni) de la acea vreme (cca. 1940) Gheorghe Indrei, care a fost închis în temnițele comuniste pentru ani buni, la ginerele acestuia Sg. Nicolae Balaj care avea să moară în Cel De-al Doilea Război Mondial la Cotul Donului, până la fiul sergentului numit tot Nicolae Balaj, orfan de tată ce se vede obligat în perioada comunistă să plătească chirie pentru propria casă și pământuri, timp în care bunicul lui se zbătea între viață și moarte în lagărele comuniste, Casa Veche s-a dovedit a fi o recuperare a memoriei pentru aprecierea mai realistă și responsabilă a libertății. Casa Veche este o lecție pentru fiecare dintre noi, o lecție a consecvenței, o lecție a libertății de gândire, o lecție a frumosului și a credinței>, se arată în preambulul evenimentului.