Concursul internațional de atelaje din Oșorhei are loc până duminică, pe Pășunea Berkes. 20 de echipe din România și Ungaria se întrec în competișie. După proba de dresaj de ieri, azi de la ora 11,00 are loc proba de maraton, considerată cea mai specaculoasă, urmând ca mâine, tot de la ora 11,00, să aibă loc proba de obstacole.
Organizat de Primăria Oşorhei, în parteneriat cu Primăria Oradea, Ministerul Tineretului şi Sportului şi Federaţia Ecvestră Română, concursul aduce la start atelaje de cu doi și patru cai, dar și figure de prim-plan din lumea atelajelor.
Dintre cele trei probe, desfăşurate pe parcursul a trei zile cea mai grea e cea de sâmbătă, din cauza numeroaselor încercări care îi solicită o perioadă lungă pe cai. Așa cum explica primarul Ioan Gligor, competitorii trebuie ” să ducă la bun sfârşit o probă de cinci kilometri într-un interval de 20 – 22 de minute, în sectorul A. Pe urmă trec în sectorul B, compus din şapte piste, şapte trasee. După fiecare pistă trebuie să facă o tură de 1.000 de metri “. Cel mai în vârstă concurent, de 75 de ani, este Carol Csorba, din Oșorhei, care are un atelaj cu doi cai. În competiție poate fi văzut și Dobrovitz József campion al Ungariei, care a câştigat în 2018 Top Driver Award la Campionatul Mondial.
Povestea concursurilor de atelaje de la Oșorhei a început acumaproximativ 20 de ani la zilele comunei când cel mai vârstnic participant de la acestă competiție Csorba Carol a început să organizeze astfel de competiții. Acesta a povestit că a avut apoi un sprijin constant și consistent din partea fostului primar Ioan Pop și a actualului primar Ioan Gligor care era atunci viceprimar.
„ Nu mi-a trecut nici mie prin cap că putem avea așa ceva la Oșorhei. Am muncit, am luptat foarte mult pentru atelaje și har Domnului am ajuns unde suntem acum și sunt foarte mândru că am reușit să realizăm acest lucru.. Am investit în cai. Trebuie să investim, de fiecare dată ce am câștigat pe o parte am investit pe cealaltă. Trebuie să investim în cai, să-i educăm”, spunea Carol Csorba. Babo Kalman e reprezentantul Clubului din Oșorhei, fost participant la Campionatele Mondiale, intră și el în cursă și se simte extraordinar să concureze în fața localnicilor .
„Emoțiile unui concurent pot fi transmise prin hățuri la cai. Vorba la cai se transmite prin hățuri și zăbele. Dacă concurentul este calm și concurează liniștit așa e și calul, dacă devine neliniștit așa e și calul .. Noi antrenăm acești cai 5-6 ore pe zi”, spunea Babo Kalman.El deschide competiția de azi.
Competițiile de atelaje sunt considerate, din perspective costurilor, comparabile cu Formula 1. Un atelaj de competiție costă cât o limuzină, sunt necesare și atelaje de antrenament, iar caii costă și sute de mii de euro.