Eins, zwei, drei! toată lumea la Kirchweih. Așa cheamă etnicii germani lumea la sărbătoare defilând pe străzile din Palota în straie populare.
<Avem în Palota o comunitate de șvabi, oameni harnici, foarte muncitori și cu un forte ridicat simț al ordinei, civilizației și curățeniei.Ne mândrim cu ei, sunt bucuros că fac parte din comuna noastră și suntem alături de ei să participăm la acest eveniment. Sărbătorim hramul bisericii, ziua satului și închinăm această sărbătoare contelui Frimont care a construit această biserică impresionantă din satul Palota>, a spus primarul de Sântandrei Ioan Mărcuș.
Biserica a fost construită în 1825 la cererea prințului Frimont care a primit această posesiune prin donația împăratului Francisc I, în urma unor fapte de vitejie de care a dat dovadă în timpul războielor napoleoniene, prințul a adus la Palota comunitatea de șvabi pentru a repopula satul. Planul bisericii din interior are forma unei cruci simple cu brațele egale, iar dinspre exterior brațele crucii se lățesc spre capete. Conform tradiției, biserica a fost construită după planurile unor arhitecți italieni care au avut ca sursă de inspirație una dintre decorațiile militare ale prințului Frimont.Hramul bisericii e Sfântul Anton de Padova.
Kirchweih sărbătoarea şvabilor din Palota e motiv de bucurie pentru toată comunitatea. Sărbătoarea a început încă de dimineaţă, cu o paradă a portului popular şi a culminat cu balul.
Deși sărbătoarea își are originile în unele sărbători populare laice, ea a fost adaptată în Evul Mediu de Biserica Catolică, care a transformat-o într-o sărbătoare religioasă dedicată înființării unei noi biserici.