• Contact
joi, mai 8, 2025
  • Login
No Result
View All Result
Bihor Just
19 °c
Oradea
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
No Result
View All Result
Bihor Just
No Result
View All Result

GALERIE. Minuni ale ingineriei proiectate și construite de 10 orădeni cu vârste între 17-22 ani. Vicecampioni mondiali între 40.000 de participanți. „Vrem să aducem România pe primul loc la robotică în lume, iar scopul pentru care muncim de ani întregi este să obținem locul 1 pe podiumul de la Beijing, la cea mai mare olimpiadă de robotică din lume și să afișăm acolo numele țării și al tuturor susținătorilor noștri”

by Veronica Bursașiu
05/05/2024
in Educatie, Prim Plan, Prim Plan 2, Recomandate, Stiri
0 0
0
GALERIE. Minuni ale ingineriei proiectate și construite de 10 orădeni cu vârste între 17-22 ani. Vicecampioni mondiali  între 40.000 de participanți. „Vrem să aducem România pe primul loc la robotică în lume, iar scopul pentru care muncim de ani întregi este să obținem locul 1 pe podiumul de la Beijing, la cea mai mare olimpiadă de robotică din lume și să afișăm acolo numele țării și al tuturor susținătorilor noștri”
0
SHARES
1.1k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Trei echipe de robotică din Oradea au participat în perioada 26-29 Aprilie la concursul internațional de robotică „Minoan Robotsports Global Olympiad” din Grecia, de unde s-au  întors în total cu 22 de trofee.Minoan Robotsports Competition Global Olympiad este un concurs internațional, organizat de ”Hellenic Educational Robotics Organization” în Heraklion, Creta, Grecia. Competiția are 24 de probe la care au participat peste 800 de concurenți din peste 30 de țări. Concursul de talie internațională se află la a 3-a ediție și anul acesta a avut loc între 26 și 29 aprilie. Din cele 24 de probe am reușit să obținem premii la 9 dintre ele. Premiile au constat în diplomă, trofeu și medalie și nu s-au oferit premii în bani sau alte obiecte. <Am participat strict din pasiune și pentru a aduce mândrie țării și sponsorilor noștri>, ne-a spus Cătălin Mociar, unul dintre cei 10 tineri cu minți briliante și determinare cât Everestul.La această competiție, a mai urcat pe podium echipa FLEX din București, care au obținut locul 1și 2 la proba de Mega Sumo.

<Am muncit foarte mult pentru aceste reușite și majoritatea cheltuielilor le-am suportat din buzunarul nostru. Avem fiecare echipă câte un sponsor care ne finanțează o parte din necesarul pentru construcția roboților>, spune Cătălin Mociar unul dintre participanți. Practic, cele trei echipe au fost susținute de Colegiul Național ”Onisifor Ghibu” Oradea (de unde vin echipa BITS), și cei 3 spnsori: Golde Oradea, Radka și ConnectGroup. Echipele Sqrt și Tap. Componenții celor trei echipe nu fac parte din nicio organizație sau club de robotică, sunt 10 prieteni care lucrează împreună, se ajutăm și se susțin <și ne place să spunem că toți suntem o mare echipă divizată în 3>. 9 din cei 10 componenți ai celor trei echipe sunt orădeni și au vârste cuprinse între 17 și 22 de ani.

Echipele sunt următoarele:

TAP – sponsorizată de Golde Oradea:

-Ilie Cuciula

-Ana Cuciula

-Băloi Cristian

– Popa Bogdan

-Anton Daniel

BITS Radka – echipa Colegiului Național ”Onisifor Ghibu” Oradea, sponsorizată de firma Rakda :

-Răzvan Mociar

-Andrei Bar

Sqrt ConnectGroup – Sponsorizată de firma ConnectGroup:

– Cătălin Mociar

-Andrei Iuhas

-Ștefan Szabo

-Anton Daniel

Premiile obținute:

TAP:

premiul 1, 2 și 3 la Humanoid Wrestling categoria ”all ages”

premiul 1, 2 și 3 la Humanoid WeightLifting categoria ”all ages”

premiul 1 și 3 la Humanoid Obstacle Race categoraia +15 ani

BITS Radka:

premiul 1 și 2 la Obstacle Race Non-Lego categoria 13-18 ani

premiul 1, 2 și 3 la Marathon Non-Lego categoria 13-18 ani

premiul 1 și 3 la Rally Non-Lego categoria 13-18 ani

Sqrt ConnectGroup:

premiul 1 și 2 la Obstacle Race Non-Lego categoria 18+ ani

premiul 1, 2 și 3 la Marathon Non-Lego categoria 18+ ani

premiul 1 și 3 la Rally Non-Lego categoria 18+ ani

:

TAP, echipa consacrată pentru prestațiile deosebite la probele cu roboți humanoizi

Echipa TAP a fost inființată în anul 2020. Este formată din 5 cei tineri de mai sus care își dedică tot timpul liber roboticii.

<Am muncit mult și, încă de la început, am reușit să câștigăm o sumedenie de premii la concursurile la care am participat, atât la nivel național, cât și internațional. Până acum am reușit să ocupăm podiumul la toate concursurile la care am participat, aspect care ne face foarte mândri și totodată dornici să ne depășim limitele. Echipa noastră este consacrată pentru prestațiile deosebite la probele cu roboți humanoizi.Acestea presupun construirea și programarea unor roboți care arată și funcționează ca un mamifer biped. În anul 2023, compania Golde Oradea ne-a susținut financiar cu achiziția celui de-al treilea robot humanoid. După ce l-am construit și programat am reușit să ocupăm întreg podiumul cu cei 3 roboți ai noștri la două dintre probele la care am participat în Grecia, fiind totodată primul concurs la care mergem în această formulă. Mulțumim pe această cale sponsorului nostru>, ne-au povestit cei cinci tineri demni de toată admirația, ca și ceilalți colegi ai lor:  Ilie Cuciula, Ana Cuciula,Băloi Cristian, Popa Bogdan, Anton Daniel.

BITS Radka are un potenâial uriaș

Echipa actuală de robotică a Colegiului Național “Onisifor Ghibu” Oradea, BITS Radka, formata din elevii de clasa a 11-a: Mociar Răzvan și Bar Andrei, a luat naștere acum 3 ani.< Fiind doar clasa a 11-a, suntem încă în proces de învățare, experimentare și evoluție, însă raportat la parcursul nostru de până acum avem un potențial uriaș de a ne atinge scopul pentru care ne dedicăm toată munca și resursele disponibile. Până acum am avut o evoluție exponențială și deja primele rezultate nu au încetat să apară. Am obținut până acum o mulțime de premii, atât la categoriile de juniori cât și la cele de adulți. Roboții construiți de noi sunt de tip ”Line Follower”> spune Răzvan Mociar.Elevii susțin că informatica învățată la orele de curs a fost o piatră de temelie pentru obținerea acestor performanțe. Multe dintre abilitățile necesare însă, nu se învață în școli, ci prin pasiune, muncă suplimentară și experiență acumulată. Totuși în colegiul la care aceștia învață, elevii sunt încurajați să performeze în activități extrașcolare. Directorul școlii, Iulius Timar susține echipa de robotică cu orice resurse are la dispoziție și face tot posibilul să le creeze acestor elevi un echilibru între responsabilitățile școlare și pasiunea lor. Atunci când au existat posibilități, colegiul a oferit chiar și susținere financiară echipei, plătind o parte din cheltuielile de deplasare.Totuși, componentele necesare pentru asemenea performanțe sunt scumpe, iar deplasările costisitoare, motiv pentru care echipa este susținută financiar de sponsorul oficial Radka SRL, fără de care, cei 3 roboți ai echipei nu ar fi putut fi construiți. <Valoarea unui astfel de robot depășește 1000 de euro, iar din cauza condițiilor dure la care este supus robotul, mereu suntnecesare piese de schimb. Pe această cale dorim să mulțumim sponsorului nostru, Radka SRL pentru finanțare, dar și colegiului pentru susținere>, a spus Andrei Bar.

Sqrt ConnectGroup, vicecampioni mondiali

Echipa a fost înființată acum 7 ani și s-a dezvoltat enorm de-a lungul anilor ajungând la performanțe deosebite la concursurile naționale și internaționale.<În cei 7 ani de activitatea am participat la numeroase competiții din întreaga lume și ne-am întorsacasă cu premii, ocupând podiumul la probele: LineFollower Classic, LineFollower Enhanced, LineFollower Turbo, LineFollower DragRace și, în ultimii ani, MiniSumo. Avem până acum aproape 30 de apariții pe podium în decursul a 4 ani, deoarece în anii 2020 și 2021 nu s-au organizat concursuri din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Echipa noastră este printre cele mai bune echipe la nivel mondial la probele din categoria Line Follower.În anul 2019, în urma performanței noastre la Olimpiada Internațională de Robotică (IROC), am dobândit titlul de vicecampioni mondiali în robotică, unde concurând cu peste 40.000 de participanți din toată lumea am reușit să obținem locul al doilea pe podium.Încă din 2018 suntem susținuți de compania ConnectGroup, fără ajutorul căreia ar fi fost imposibil să ajungem azi la această performață. Uneltele și componentele sunt foarte scumpe și mereu sunt necesare îmbunătățiri și aparate din ce în ce mai performante, pe care nu le-am fi avutdacă nu exista această colaborare. Mulțumim din suflet sponsorului nostru ConnectGroup.

Chiar dacă suntem susținuți de sponsorii noștri, există încă foarte multe cheltuieli pe care le suportăm din propriile buzunare. De cele mai multe ori deplasările sunt plătite de noi, și nu de puține ori sumele primite nu au acoperit în totalitate costurile roboților, acelea fiind suportate din fonduri personale. Doar Colegiul Național ”Onisifor Ghibu” Oradea a decontat celor 2 elevi din echipa Bits o parte din cheltuielile de deplasare, mai exact biletul de avion.În timpul concursului, echipa SQRT a împărtășit din experiențele și cunoștințele lor altor echipe din întreaga lume interesați de prototipul roboților care au cucerit și de această datăpodiumul. Ceilalti participanți au recunoscut membrii echipei pe care i-au întâlnit și urmărit în cadrul altor competiții internationale și mondiale în cadrul cărora robotii s-au făcut remarcați prin viteza, desing ul și randamentul de care au dat dovadă. Este de fiecare dată o bucurie să împărtășim cunoștințele noastre altor participanți.Muncim mult pentru fiecare robot construit de la zero și, cu fiecare ediție, îmbunătățirile adusesunt pe măsură. Tehnologia pe care tinerii români o folosesc se dovedește eficientă și surprinde de fiecare dată. Ne dorim ca prin reușitele noastre să îi motivăm și pe alții să performeze. Dacă nu înrobotică, atunci în domeniile care îi pasionează. Ceea ce vrem noi este să demonstrăm că și înRomânia se poate. Vrem să aducem România pe primul loc la robotică în lume, iar scopul pentru care muncim de ani întregi este să obținem locul 1 pe podiumul de la Beijing, unde seorganizează cea mai mare olimpiadă de robotică din lume și să afișăm acolo numele țării și al tuturor susținătorilor noștri. Până atunci, următorul concurs pentru care ne pregătim intes este RoboChallenge București, unul dintre cele mai mari concursuri de robotică din Europa, și cel mai important pentru noi>, ne-au explicat Cătălin Mociar, Andrei Iuhas, Ștefan Szabo, Anton Daniel.

Cum sunt construiți roboții?

Roboții humanoizi, deoarece sunt foarte complecși, iar pentru a construi un astfel de robot ai nevoie de o mulțime de cunoștințe din domenii vaste, este mai rapid, mai eficient și mai ieftin să achiziționezi un kit pe care ulterior să îl modifici astfel încât să fie capabil să execute cu succes cerințele specifice fiecărei probe în parte. <Așadar, chiar dacă ansamblul de bază vine deja proiectat, noi, echipa TAP mereu aducem modificări robotului. Cu ajutorul unor piese imprimate 3D modificăm structura robotului pentru a putea executa anumite cerințe, modificăm bateriile pentru a fi mai ușoare, și cel mai important, facem de la zero tot programul care controlează fiecare piesă de pe robot, astfel încât să fie cel mai rapid, agil și puternic. Cel mai ieftin kit de robot humanoid costă peste 700 de euro, la care dacă mai adăugăm modificările și eventuale defecțiuni ajung să depășească 1200 de euro. Foarte greu însă un robot adaptat dintr-un kit ieftin va reuși să obțină titlul de campion. Pe partea cealaltă, roboții de tip ”Line Follower” cu care concurăm la probele ”Obstacle Race”, ”Marathon” și ”Rally” sunt de asemenea o minune a ingineriei. Acești roboți sunt construiți și proiectați de noi în întregime. Senzorii, șasiul, roțile, chiar și piesele electronice sunt gândite și create de noi, echipele Bits Radka și Sqrt ConnectGroup. Acest tip de roboți folosescîntre 2 și 20 de senzori de nuanță care fac diferența dintre alb și negru. Aceștia transmitinformația unui procesor extrem de rapid, care folosind algoritmul creat de noi, comandămotoarele prin intermediul unor drivere mici, dar puternice. O turbină care creează forță deapăsare este plasată într-un loc foarte bine gândit pe robot pentru a crește aderența și a micșora inerția. Toate aceste componente trebuie să fie cât mai ușoare și mai eficiente, astfel, găsind un compormis între forță, viteză și precizie, robotul nostru reușește să atingă viteze de până la 5.5 m/s, chiar și când traseul conține viraje de 90°>, spune Ilie Cuciula.

Ce presupun probele?

La proba de Humanoid Wrestling, 2 roboți sunt plasați pe un ring rotund, unde trebuie să se lupte unul împotriva celuilalt timp de maxim 2 minute. Mișcările pe care le execută trebuie să fie autonome, astfel echipele își gândesc și aleg strategiile de atac de dinainte de pornirea cronometrului. La finalul fiecărei runde, arbitrii acordă puncte în funcție de complexitatea mișcărilor pe care robotul le execută în timpul luptei și de loviturile încasate de adversar. Dacă robotul este lovit sau cade, este depunctat, iar dacă lovește sau doboară adversarul primește puncte. Un aspect important este ca robotul să fie capabil să se ridice singur după o căzătură pentru a nu fi considerat knock-out. Această probă este versiunea robotizată a luptelor de wrestling dintre sportivi oameni.

Proba de Humanoid Weightlifting constă în ridicarea unei bare la capătul căreia sunt plasate discuri pe post de greutăți. Robotul trebuie să meargă până la punctul unde se află greutățile, să se deplaseze cu ele la piept o anumită distanță, după care să le ridice deasupra capului și să treacă cu ele linia de Finish. Pe parcursul probei participantii au voie să adauge discuri pe bară întrucât acestea reprezintă punctele care acumulate determină câștigătorul. Dificultatea probei stă în modificarea centrului de greutate astfel încât robotul să poată parcurge traseul în cel mai scurt timp, îndeplinind toate condițiile. Toate acestea trebuie executate în modautonom.roba de Humanoid Obstacle Race e Pste, după cum îi spune și numele, o cursă cu obstacole. La începutul traseului robotul trebuie să urce scări, iar mai apoi să ocolească obstacolele care îi sunt puse în cale, pentru a ajunge la linia de Finish. Nici aici robotul nu trebuie să fie controlat din exterior în niciun fel pe parcursul probei. Câștigătorul este ales în funcție de rapiditatea și dexteritatea cu care robotul se deplasează printre obstacole.

În cadrul probei de Marathon, scopul robotului este de a urmări singur o linie neagră pe un fundal alb, cât mai precis și cât mai rapid. Această comeptiție este foarte asemănătoare curselor de Formula 1, robotul trebuind să fie capabil să treacă în viteză de virajele strânse de pe traseu, fără să părăsească linia. Fiecare ieșire de pe linie este penalizată. Acest tip de robot este unul foarte comun în cadrul competițiilor existente. Este simplu de construit un astfel de robot functional, insă adevăratele provocări apar odată cu creșterea vitezei robotului. În top, lupta este foarte strânsă. Cei mai buni roboți se bat la diferențe de câteva milisecunde, unde cel mai mic detaliu în proiectarea și programarea robotului contează enorm, iar componentele folosite joacă rolul crucial.

La proba de Obstacle Race, robotul trebuie să completeze un traseu marcat cu o linie neagră pe un fundal alb intr-un timp cât mai scurt și cât mai precis. Spre deosebire de proba de Marathon, aici nu este doar despre viteză și precizie. Robotul trebuie să se confrunte pe traseu cu niște situații excepționale de tipul întreruperilor de linie, intersecțiilor sau modificarea grosimii marcajului. De asemenea, pe traseul robotului există plasate obstacole pe care robotul trebuie să le abordeze corect: o cărămidă care trebuie ocolită, rampe mobile care trebuie urcate și chiar munți înalți de 15 cm. Roboții sunt penalizați dacă nu reușesc să treacă de un obstacol. La această probă este declarat câștigător cel mai rapid robot care rezolvă traseul.

Proba de Rally scoate în evidență robotul care poate atinge viteza cea mai mare în linie dreaptă. La această probă robotul trebuie să poată sesiza instantaneu ridicarea steagului de Start și să demareze cât mai repede pentru a trece primul linia de Finish. Din momentul în care ating linia de sosire și cronometrul se oprește, pentru ca timpul să fie luat în considerare, trebuie ca robotul să se oprească singur în cei 50cm disponibili. Se formează apoi o piramidă între primii 8 roboți, care se întrec 1 vs 1 pentru determinarea câștigătorilor.

Veronica Bursașiu

Veronica Bursașiu

Next Post
Retragerea cererii de contestație la executare | Jurisprudență ÎCCJ

Retragerea cererii de contestație la executare | Jurisprudență ÎCCJ

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cautare

No Result
View All Result

Legaturi utile

  • Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa
  • Uniunea Națională a Barourilor din România
  • Baroul Bihor
  • Baroul Satu Mare
  • Ministerul Justiției
  • Ministerul Public
  • Consiliul Superior al Magistraturii
  • Înalta Curte de Casație și Justiție
  • Avocatul Poporului
  • Uniunea Națională a Notarilor Publici
  • Direcția Națională Anticorupție
  • DIICOT

Categorii

  • Administraţie
  • Anchete
  • Anunțuri
  • Arhiva
  • Avocatura
  • Citatul zilei
  • Cultură
  • Dezbatere
  • Drept
  • Economie
  • Educatie
  • Eveniment
  • Fara categorie
  • Gura pamfletarului
  • Haz de necaz
  • International
  • Interviu
  • Învăţământ
  • Invitatul săptămânii
  • Juridic
  • Justiţie
  • justitie
  • Lectii
  • Opinii
  • Politic
  • Politică externă
  • prim
  • Prim Plan
  • Prim Plan 2
  • Procese
  • Război
  • Recomandate
  • Sanatate
  • Sănătate
  • Satu Mare
  • Sistemul judiciar
  • Social
  • Spațiu Virtual
  • Sport
  • Știri
  • Stiri
  • Video

Articole recente

  • A intrat pe geam și a ieșit cu sacul plin: spargere cu un prejudiciu de 10.000 de lei
  • Regim penal pentru articolele pirotehnice: Parlamentul înăsprește legislația privind utilizarea materialelor explozive
  • Dovada plății amenzii devine condiție obligatorie pentru reducerea suspendării permisului”
  • Soțul primăriței din Bulz scapă de controlul judiciar – Judecătoria Aleșd a revocat măsura
  • „TRUCK & BUS” în Bihor: Controale rutiere ample pentru siguranța transportului de marfă și persoane

Arhive

  • mai 2025
  • aprilie 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • decembrie 2024
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • septembrie 2024
  • august 2024
  • iulie 2024
  • iunie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • februarie 2024
  • ianuarie 2024
  • decembrie 2023
  • noiembrie 2023
  • octombrie 2023
  • septembrie 2023
  • august 2023
  • iulie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • mai 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • ianuarie 2020
Site-ul bihorjust.ro şi conținutul acestuia sunt protejate de Legea drepturilor de Autor din România şi de dispoziţii privitoare la copyright aplicabile în alte teritorii din afara ţării. Preluarea de pe site-ul bihorjust.ro a materialelor (text, foto şi/sau video) purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală se poate face doar cu citarea sursei, cu URL/hyperlink, în limita a 250 de semne.

Categorii

  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

Legal

  • Termeni Și Condiții
  • Declinarea responsabilității
  • Politica de confidentialitate

Site

  • Contact
2020 BihorJust.ro. Toate drepturile rezervate.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

© 2020 BihorJust.ro

Confidențialitate și cookie-uri: acest sit folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest sit web, ești de acord cu utilizarea lor. Pentru a afla mai multe, inclusiv cum să controlezi cookie-urile, uită-te aici: POLITICĂ COOKIE-URI.