S-a născut în Beiuș în 1977. e căpitanul Căpitanul echipei Invictus România, Düsseldorf 2023. Camarazii lui apreciază că plutonierul adjutant Florin Boc este unul dintre cei mai buni subofițeri de auto din rândurile acestor specialiști din Armata României. Așadar, Florin Boc se regăsește în selecta galerie a acestor reprezentanți ai armei tehnice din Divizia 4 Infanterie „Gemina”. Și-a început cariera ca mecanic-conductor transportor amfibiu blindat, a rămas o lungă perioadă alături de mașinile de luptă ale infanteriei, la această dată fiind încadrat ca subofițer de stat major. O treime din parcursul profesional l-a petrecut departe de casă. Și nu ne referim aici la etapele de instrucție în diferite poligoane și cazărmi din țară. Acelea nu se mai numără. O bună parte a experienței profesionale ale lui Florin Boc a fost acumulată în cele cinci misiuni internaționale pe care le-a executat în Kosovo și Afganistan. În 2011, aflat în Afganistan cu Batalionu 812 Infanterie Șoimii Carpaților când a început să se simtă rău și a fost evacuat de urgență în Germania. Diagnostic: leucemie, este incadrat în gradul 2 de invaliditate .Plt Adj (rtr) Florin Boc este Căpitanul echipei Invictus România, Düsseldorf 2023. Acolo a concurat la trei probe.
<Cu inima plină de emoții și recunoștință, doresc să împărtășesc cu voi experiența mea unică și neuitată la Jocurile Invictus Games Düsseldorf 2023. A fost o călătorie plină de inspirație, care m-a învățat că victoria, deși importantă, nu este esențială pentru noi, militarii răniți. Participarea la competiție este motivul pentru care ne antrenam zilnic și nu ne doboară experiențele mai puțin plăcute prin care am trecut. Această competiție ne oferă un scop în viața noastră de militari răniți, care ne întoarcem din teatrele de operații cu diferite afecțiuni fizice sau psihice. Este motivul pentru care ne antrenăm zilnic și refuzăm să ne lăsăm pradă afecțiunilor care ar putea să ne împiedice să ne continuăm viața în mod activ și plin de pasiune>, spune beiușeanul.
Emoții ca în teatrele de operațiunii
Pentru căpitanul României, această competiție a însemnat și reîntâlnirea cu oamenii pe care i-a cunoscut în momentee dificile petrecute într-un spital din Germania atunci când a aflat diagnosticul care i-a schimbat viața.
<Cu mândrie și determinare, am reprezentat România în fața a peste 25.000 de oameni la ceremonia de deschidere, înălțând cu mândrie steagul nostru național. A fost o experiență care mi-a făcut inima să bată mai tare, am simțit acea conexiune profundă cu țara mea, similară emoțiilor pe care le-am trăit atunci când am servit-o în teatrele de operații. Am întâlnit și am legat prietenii cu camarazi din toate colțurile lumii, și mai ales, am avut șansa să mă reîntâlnesc cu oameni pe care i-am cunoscut în momentele dificile petrecute în spital în Germania, ceea ce a adus un zâmbet pe fețele noastre.În calitate de căpitan de echipă, sunt mândru de fiecare membru al echipei noastre. Fiecare dintre camarazii mei a depășit așteptările și s-a autodepășit într-un mod uimitor. Fiecare zi a fost unică în felul ei, plină de eforturi și realizări remarcabile>, a spus căpitanul Florin Boc.
Naționala României s-a întors cu 14 medalii din competiție și a fost primită de premierul Ciolacu și de ministrul Apărării Naționale, fiindcă acești oameni sunt exemple, o mândrie pentru România.
<Personal, am avut privilegiul de a concura la trei discipline sportive: tenis de masă individual și în echipă, precum și tir cu arcul Compound, individual, și volei în șezut, în echipă.De la prima zi a competiției, camarazii mei au urcat pe podium, dovedind că determinarea și dedicarea pot aduce succes.Nu am simțit oboseala, pentru că ne-am susținut unii pe alții, alergând de la o disciplină la alta alături de familiile noastre și prietenii noștri. Ei au fost alături de noi, făcând galerie și susținându-ne în fiecare moment de competiție>.
Soția mea a fost o sursă neîntreruptă de inspirație și susținere din tribune, îndemnându-mă să nu renunț și să lupt până la capăt în fiecare competiție. Aceste momente au consolidat voința mea de a merge înainte, pentru mine și pentru viața mea.
Ceremonia de închidere a fost la fel de emoționantă și satisfăcătoare ca și cea de deschidere, marcând încheierea cu succes a acestei misiuni extraordinare.Aș dori să închei prin a mulțumi în numele întregii echipe Ministerului Apărării Naționale, sponsorilor noștri și voluntarilor Invictus, fără de care această reușită nu ar fi fost posibilă>, a spus căpitanul Florin Boc.
Surpriza Prințului Harry
Harry și soția sa, Meghan Markle, au fost veseli și bine dispuși duminică seară în atmosfera vibrantă a serii de final.
Prințul Harry și-a amuțit fanii cu surpriza lui. Mezinul Regelui Charles i-a cucerit pe germani cu o propoziție de efect: ”Ich bin ein Düsseldorfer.” (Sunt un rezident al orașului Düsseldorf.) La fel cum JFK a spus: „Ich bin ein Berliner”, în apogeul Războiului Rece.
Nu a fost tot. Căci Prințul Harry a și încheiat în glorie. Fiul cel mic al regretatei Prințese Diana a ținut un discurs de 5 minute în limba germană, făcând astfel dovada că a învățat bine limba lui Goethe, deloc ușoară!
Imagini cu echipa na’ională
https://www.facebook.com/guv.ro/videos/325074543391705/
Ediția din acest an a „Invictus Games” s-a desfășurat în perioada 9-16 septembrie, la Düsseldorf, în Germania, și a reunit reprezentanți din 21 de națiuni din întreaga lume.
În acest context, membrii Echipei Invictus România au fost primiți pe 19 septembrie, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre, de către șeful Forțelor Terestre Române, generalul-maior Ciprian Marin, care, în cuvântul adresat acestora, a menționat că personalul Forțelor Terestre le apreciază eforturile și le-a mulțumit pentru ceea ce sunt, felicitându-i totodată pentru că sunt „Invictus”.
„Nu vă reprezentați doar pe dumneavoastră, ne reprezentați pe noi toți. «Invictus» înseamnă «neînvins». Dumneavoastră sunteți un exemplu pentru noi și pentru asta, vă mulțumim! Noi, cei care ne lăsăm cuprinși de valul activităților cotidiene, omitem câteodată succesele care se întâmplă în jurul nostru, de succesul dumneavoastră din Germania și, de asemenea, omitem să ne gândim la sprijinul pe care trebuie să îl acordăm celor care sunt aproape de noi. De aceea vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți, vă mulțumesc pentru că v-ați făcut timp astăzi să veniți aici! Pe cât de dificilă a fost perioada de pregătire, pe atât de dificilă și aglomerată va fi perioada care urmează. Nu uitați că dumneavoastră sunteți cei care ne dați un exemplu extraordinar de viață. Sunteți oameni care au răni fizice sau sufletești dar sunteți exemplul tuturor! Felicitări pentru tot palmaresul realizat, care este de excepție! Aveți toată aprecierea noastră, recunoștință și mulțumiri! Cu respect!
După șapte zile de competiție, Echipa Invictus România, care este formată din 20 de militari răniți, clasați cu gradul I, II și III de invaliditate sau apt limitat, a concurat la opt discipline sportive – șapte discipline individuale (tir cu arcul, atletism, canotaj la ergometru, powerlifting, ciclism, tenis de masă și înot) și una de echipă (volei din poziţia şezând), obținând 14 medalii, dintre care patru de aur, cinci de argint și cinci de bronz, după cum urmează:
– aur la rowing – sergent-major Gabriel Czifrak;
– aur la tir cu arcul olimpic echipe – plutonier-major Eduard Romila;
– aur la tir cu arcul olimpic echipe – plutonier-adjutant Iulian Căpățînă;
– aur la tir cu arcul olimpic echipe – plutonier-major Florin Cojocaru;
– argint la arc olimpic – plutonier-adjutant Iulian Căpățână;
– argint la atletism în scaun rulant 1500 m – maistru militar clasa a III-a Valentin Popa;
– argint la tir cu arcul compound echipe – caporal clasa a II-a Marcel Neagu;
– argint la tir cu arcul compound echipe – caporal clasa I Ioan Iosif Reman;
– argint la tir cu arcul compound echipe – plutonier-adjutant (rz.) Florin Bolovan;
– bronz la atletism 1500 m – caporal clasa a III-a Dorian Floare;
– bronz la atletism 400 m – caporal clasa a III-a Dorian Floare;
– bronz la înot 50 m liber – plutonier-major Marius Taifas;
– bronz la tir cu arcul olimpic individual – plutonier-major Florin Cojocaru;
– bronz la tir cu arcul compound individual- caporal clasa a II-a Marcel Neagu.
România se află la cea de-a patra participare la „Invictus Games”, după edițiile din Toronto (2017), Sydney (2018) și Haga (2022), în cadrul cărora au obținut rezultate remarcabile – 26 de medalii, dintre care 11 de aur, 11 de argint și 4 de bronz.