Ziua de azi va putea aduce fenomene cu un adevărat potențial sever, în special în regiunile intracarpatice ale țării. Vânturi cu peste 130km/h, viteză care în 2017 a însemnat pagube materiale imense și inclusiv pierderi umane.
A studiat MSc in Climate Change Science and Management la Loughborough University. Orădeanul Alex Trandafir atrage atenția asupra fenomenelor meteorologice care s-ar putea abate azi asupra Bhorului, a Oradiei,după ce a surprins unul din cei mai spectaculoși nori de tip “shelf” (Cumulonimbus Arcus). <Este un sistem convectiv care a pornit aseară din Austria și conform majorității modelelor de prognoză trebuia să se stingă prin Ungaria azi noapte, dar a foat atât de puternic că a rezistat până aici. Și e doar începutul pe azi. Azi este cu adevărat o zi periculoasă din punct de vedere meteorologic. După-masă spre seară există șanse mari să așteptăm un nou sistem convectiv (adică o furtună), dar cu rafale de peste 100-120km/h. Estofex a emis azi noapte un cod de nivel 3 pentru zona noastră pentru vânt extrem, grindină uriașă și.. tornade. Urmăriți cu atenție toate avertizările/atenționările ANM ce vor veni azi! Ziua de azi are tot potențialul de a deveni dezastruoasă din punct de vedere meteorologic, la nivel de hazard. Majoritatea modelele de prognoză arată viteze ale vântului la rafală de peste 70-90km/h pe regiuni vaste, și izolat chiar de peste 130km/h, viteză care în 2017 a însemnat pagube materiale imense și inclusiv pierderi umane. Este vorba de a doua parte a zilei, spre seară. Vă rog să urmăriți toate atenționările și avertizările care vor veni mâine de la ANM, pentru că așa cum am spus, situația poate deveni extrem de periculoasă. iua de mâine va putea aduce fenomene cu un adevărat potențial sever, în special în regiunile intracarpatice ale țării.
Transportul unei mase de aer de origine tropicală, încărcată cu o cantitate mare de umiditate deasupra Mării Mediterane, va determina în primul rând un disconfort termic deosebit de accentuat, în majoritatea zonelor de câmpie și de podiș din țară. În regiunile sudice, pe parcursul după-amiezii de mâine, maximele vor fi cuprinse frecvent între 37°C și 39°C, iar izolat se vor putea atinge și 40°C.
De asemenea, un talveg de undă scurtă în altitudine ce constituie o sursă importantă de vorticitate pozitivă necesară dezvoltării unor linii de convergență, va constitui principalul trigger al unor manifestări de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. De fapt, această convergență ar putea accentua și mai mult starea de instabilitate atmosferică conferită de prezența masei de aer cald și umed. În același timp, forfecarea vântului va avea valori ce vor depăși 18…20 de m/s, care ar putea contribui la organizarea sistemelor convective.
Umiditatea redusă din troposfera inferioară ar putea contribui la procese de răcire intensă prin evaporație, principalul hazard fiind reprezentat de intensificările puternice și bruște de vânt, cu aspect de vijelie puternică. În acest sens, majoritatea modelelor numerice de prognoză ar insista pe dezvoltarea unui sistem convectiv mezoscalar, cu o posibilă formă liniară și porțiuni arcuite (bow echo), ce ar putea aduce vijelii deosebit de intense, în special în Banat, Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei.
Astfel, azi am putea discuta despre un interval cu o stare de instabilitate atmosferică extremă, cu un potențial de a genera fenomene pe măsură>, explică tânărul specialist Alex Trandafir.