La două ore după ce a început Noaptea Muzeelor 2023, peste 6000 de orădeni au profitat de eveniment.
Secțiile de artă, de istorie și expoziția de păpuși cu fețe de porțelan,vivariul Muzeului Țării Crișurilor au fost reale centre de interes.Sute de persoane au stat la coada care uneori s-a întins de la intrarea în demisol până la intrarea principală a muzeului.Aceeași situație s-a înregistrat și la Turnul Primăriei sau la Templul Francmasoneriei. Mulți oameni s-au arătat răbdători să intre la Templul Francmasoneriei acolo undeRosencrantz și Guidenstern, două personaje din “Hamlet”, îi așteaptau sâmbătă seara, în cadrul evenimentului “Noaptea Muzeelor” să îi conducă spre tainele inițierii masonice.
Din jumătate în jumătate de oră au putut lua parte la tururi ghidate cu Dacian Palladi , dar și să admire expoziția temporară – Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană, colecția Muzeului Național Brukenthal.Simbolurile masonice și-a dezvălui misterul.
Șorțul, de exemplu, un exponat care și-a spus povestea, este un simbol al francmasonilor și are un rol important în masonerie. În trecut era folosit în memoria pietrarilor care au creat castele și catedralele. Astăzi are un rol pur ceremonial, dar este și un element care arată cât de mult a progresat fratele mason în călătoria sa.La Casa Darvas, ca în anii trecuți s-a stat la coadă și mulți spun că a meritat.
.
La Muzeul Orașului Oradea, de Noaptea Europeană a Muzeelor a fost distracțieNoaptea Muzeelor s-a termint, dar petrecerea continuă pe 20 mai atunci când va avea loc evenimentul „Discoteca anilor ’70-’80 la Muzeu.”Activitate dedicată orădenilor care doresc să retrăiască atmosfera anilor respectivi. Dress code anii ’70-’80 obligatoriu. Preț de intrare: 10 lei/persoană.
Cum a fost aseară, puteți vedea aici:
Urmând tradiția anilor precedenți, Episcopia Romano-Catolică de Oradea a oferit în atenția publicului următoarele expoziții și colecții:
– Catedrala Romano-Catolică din Oradea (Șirul Canonicilor 2A)
– Palatul Episcopal – venerarea Sfântului Ladislau, expoziția ecleziastică, expoziții temporare (Șirul Canonicilor 2)
– Muzeul de Istoria Farmaciei Rodia (Republicii 33)
Ca uvertură a evenimentului, începând cu ora 19.00 organistul Józsa Domokos a cântat la orga recent renovată a catedralei.