281 de biserici din lemn au fost atestate în Bihor. Mai puțin de un sfert , adică 58 mai pot fi văzute. Și acestea sunt “bolnave”. Pentru a le readuce la viață, prefectul Dumitru Țiplea s-a alăturat întâi voluntarilor care au lucrat la biserica din Fâșca, iar acum la Luncșoara.
<Am petrecut această sâmbătă însorită muncind la salvarea bisericii de lemn din Luncșoara, alături de colega mea Ancu;a Schiop- directorul Bibliotecii Jude’ene, și de voluntarii de la Ambulanța pentru Monumente Bihor, coordonați de doi oameni deosebiți,Adrian Pescaru și Greta Zsak, arhitecți mutați cu copii pe șantier, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu. Nu e acțiune de imagine , prefectul Țiplea chiar știe șă pună osul la muncă ți o face adesea, alături de familie, în gospodărie. Acum a vrut să intervină de urgenţă biserica de lemn din Luncșoara, după ce a fost pe șantierul celei din Fâşca, Pe 21 august, în Luncşoara a început reabilitarea bisericii de lemn, construite în 1760.
<Biserica, ridicată în anul 1760, poartă hramul Sfântului Gheorghe și este cel mai mare lăcaș de cult din lemn din județul Bihor. Pentru acoperirea șarpantei au fost necesare nu mai puțin de 30.000 de bucăți de șindrilă. Lucrările de punere în siguranță a acestui monument istoric sunt în stare avansată, astăzi am bătut dranița de deasupra altarului și pe turn. La această intervenție au lucrat 35 de voluntari, majoritatea studenți de la arhitectură în Cluj, Oradea, București, Timișoara și Paris, susținuți, ca și în cazul bisericii din Fâșca, de către comunitatea locală.
Doresc să felicit pentru implicare și pe această cale Ambulanța pentru Monumente Bihor, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, Primăria Aușeu, Parohia Luncșoare și, mai ales, oamenii locului, care asigură hrana voluntarilor. Este a doua biserică de lemn pe care o vom salva împreună pentru copiii noștri.Doamne-ajută!> , a spus Dumitru Țiplea.