„Când am introdus colectarea deșeurilor în 5 fracții am pornit de la comunicare și convingere. Retorica noastră a fost că suntem o așezare veche de o mie de ani, și că nu trebuie să le dăm copiilor noștri dispozitive, telefoane, mașini rapide, ci să lăsăm apă curată, aer curat, pământ curat și mediu sănătos” , a spus primarul de Sălacea Horváth Béla, care alături de reprezentanții AVE Bihor, ECO Bihor au fost singurii reprezentanți din Europa Centrală și de Est la o conferință internațională desfășurată recent la Girona, Spania, care a dezbătut în cadrul mai multor ateliere necesitatea selecției deșeurilor, prelucrarea acestora și efectele asupra comunității.
<În cadrul unui forum internațional, echipa AVE Bihor, ECO Bihor și Comuna Sălacea a prezentat experiența proiectelor comune din ultimii cinci ani. Ceilalți speakeri au sosit din Anglia, Suedia, Olanda, Italia, și desigur din țara gazdă, Spania. În cadrul diverselor workshop-uri, participanții au putut să cunoască ultimele tehnologii din domeniu. Printre acestea s-a remarcat și vasul tip Nfc de colectare a deșeurilor ce funcționează cu panou solar. S-au mai dezbătut și subiecte despre importanța și necesitatea securității sistemelor de colectare a deșeurilor>, ne-a explicat primarul de Sălacea. Din echipa bihoreană, primarul Horváth Béla și din partea ECO Bihor, Pásztai Zoltán au susținut o prezentare despre greutățile întâmpinate în primele etape ale procesului , despre marketing, și totodată despre rezultatele ce au început să apară în primele luni , concluzionând că nu sunt impedimente de ordin social ori național de netrecut când dorești să introduci un nou sistem de colectare și prelucrare a deșeurilor.
Colectarea în 5 fracții, domeniu în care alte comunități abia fac primii pași are un trecut consistent la Sălacea. În cadrul unui proiect pilot firma SC Eco Bihor SRL în colaborare cu Primaria Comunei Salacea, Zero Waste România și cu compania de salubrizare locala SC Ave Bihor SRL în luna aprilie 2018 a introdus în comuna Salacea selectarea în 5 fracții (hartie si carton, plastic si metal, sticla, biodeseu, deseu rezidual) a deseurilor menajere. Modelul italian de colectare selectivă a gunoiului, adoptat după ce primarul l-a stdiat la Rogno, în Italia, s-a dovedit de succes la Sălacea. Inspirat de măsurile luate de orașul din peninsulă, primarul din Sălacea a impus tarife diferite pentru strângerea gunoiului. Cei care o făceau selectiv plăteau de două ori mai puțin decât cei care amesteca deșeurile, încă de la debut. În câteva luni, aproape toți locuitorii s-au conformat și au colectat selectiv gunoiul. Și nu oricum, ci pe cinci fracții. Modelul Sălacea a stârnit interes la nivel internațional. Ziariști din Corea de Sud au venit la Sălacea pentru a studia maniera în care această comună a reușit să fie un model în colectarea selectivă a deșeurilor. Primarul de Sălacea, Horváth Béla, spunea că jurnaliștii din Coreea de Sud au ajuns la Sălacea după ce au citit un studiu de caz despre comună, în limba engleză, publicat de Zero Waste România.