Șteiul, ca parte a rețelei ATRIUM, își promovează patrimonial totalitar, iar în februarie și mai va fi gazda unor evenimente menite să pună orașul pe harta turistică.Primarul Șteiului, Iulian Balaj, participă la Proiectul FARO, finanțat din bani europeni, având ca scop promovarea la nivel european a patrimoniului cultural, care va fi o componentă de bază în dezvoltarea turismului local.
<Am fost în orașul Nova Gorica la etapa proiectului FARO organizată de către acest frumos oraș sloven, care în 2025 va fi capitala culturală europeană în parteneriat cu orașul italian Gorizia. În 1947 creionul necruțător al conducătorilor marilor puteri ale lumii a împărțit harta orașului în două. O parte din oraș a rămas în Italia (localitatea Gorizia), iar o altă parte, în fosta Iugoslavie al lui Tito (localitatea Nova Gorica)>, explică primarul Șteiului.
Toate cele opt participante la acest proiect (orașele: Dimitrivgrad (Bulgaria), Nova Gorica (Slovenia), Carbonia(Italia), Shkroder (Albania), Piotrkow Trybunalski (Polonia), Lousada (Portugalia) și Ștei, precum și Asociația ATRIUM(Forli-Italia), fac parte din Ruta Culturală ATRIUM a Consiliului European și au fost pe rând gazde și organizatoare ale seminariilor pentru lucrările din cadrul proiectului.
<Șteiulva fi gazdă la sfârșitul lunii februarie, ultima etapă a acestor mobilități, care au contribuit la dezvoltarea ideilor despre promovarea turismului cultural, iar schimburile de experiență au fost utile pentru a gândi noi concepte pentru procesele de prezervare, restaurare și reconversie a patrimoniului cultural din orașul nostrum. Prin acest proiect și prin toate celelalte desfășurate în cadrul Rutei Cultural Europene ATRIUM, prin faptul că în mai 2023, lucrările Adunării Generale a Asociației ATRIUM vor avea loc la Ștei, prin dezvoltarea celorlalte investiții în obiective turistice, orașul nostru va putea constitui un important punct de interes în turismul bihorean, chiar național>, a spus primarul Iulian Balaj.