Deocamdată CJ Bihor plătește din bugetul propriu”Este un proiect în valoare de peste 7 milioane de euro, a cărui finanțare încercăm să o atragem din fonduri europene”, a spune vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan, prezent pe șantierul viitorului sediu al CJ Bihor.
Clădirea a intrat în reparații capitale din august 2022, de atunci realizându-se lucrări de consolidare.„Reparațiile capitale presupun de la lucrări de consolidare, la înlocuirea tuturor instalațiilor existente și a tâmplăriei care nu mai poate fi restaurată, până la izolarea termică a fațadei, reparații la învelitoare și instalarea unui sistem de încălzire nou, inclusiv cu surse regenerabile. Fiind o clădire de patrimoniu, o clădire foarte frumoasă din punct de vedere arhitectural, ne propunem să restaurăm absolut tot ceea ce se poate păstra original. De la uși, la ornamente, părți din pavaj și alte elemente. Acum se lucrează intens la refacerea ornamentelor”, a explicat Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor.
”Din păcate, pentru că a fost abandonată foarte mult timp, clădirea a suferit foarte mult din perspectiva ornamentelor, atât la interior, cât și la exterior. Dar există suficiente mărturii în așa fel încât să se poată reconstitui. Singura pată neagră o reprezintă balustrada casei scării principale, unde nu avem niciun fel de martor pentru cum arăta ea”, a declarat arhitectul Cristian Pușcaș.
În paralel, se lucrează la compartimentarea clădirii, în funcție de activitățile desfășurate de fiecare departament al instituției. Fiind o clădire publică, scopul este ca cetățenii să poată interacționa cât mai eficient cu angajații Consiliului Județean Bihor. La parter va fi amenajat un spațiu dedicat interacțiunii cu publicul.
Tot în viitorul sediu al Consiliului Județean Bihor își vor desfășura activitatea direcții sau instituții precum Direcția Arhitectului Șef, Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland Bihor sau Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group.
Clădirea din strada Republicii nr. 35, Oradea, este un monument istoric ce se află în patrimoniul Județului Bihor – Consiliul Județean. Palatul Finanțelor Publice este un monument istoric construit în perioada 1899 – 1900 și poartă amprenta cunoscutului arhitect Kálmán Rimanóczy. Construit în stilul eclectic, Palatul a devenit Policlinica Mare după cel de-al II-lea Război Mondial.
Licitația a fost câștigată de asocierea firmelor Drum Asfalt, Constructorul Sălard și Drumuri Bihor, în timp ce proiectul a fost semnat de arhitectul Cristian Pușcaș, de la firma locală Novartis.