O activitate plină de substanță, realism și pragmatism politic. O conferință care a avut aspectul și a întrunit condițiile unei viitoare candidaturi la președinția România. Așa s-a profilat conferința „Viziune, inovare, transformare”, susținută de dr. Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO la Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, de joi seara.
Lumea politică și cea universitară din Oradea a ocupat locurile din sala de conferințe, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, fiind o figură aparte, dar omniprezentă la astfel de manifestri. Prefectul Dumitru Țiplea, președintele și vicepreședintele CJ Bihor Ilie Bolojan și Mircea Mălan, parlamentarii liberali Adrian Hatos și Ioan Cupșa, fostul primar al Oradiei Petru Filip, fostul șef al Poliției Române, Liviu Popa, fostul director al Centrului NATO din Oradea, generalul Eduard Simion, deputatul PSD Bihor Ioan Mang și fpstul șef al CJ Bihor Mihai Bar, universitarul Paul Magheru, fostul șef al PRM Bihor, au fost la conferință, Secretarul general adjunct al NATO a fost de-altfel chestionat dacă va candida la Președenția României, iar acesta nu a exclus și a avut dincolo de eleganța diplomatică cuvinte de curtoazie la adresa orădenilor. Un proiect de țară s-a profilat din discursul potențialului candidat. Secretarul general adjunct al NATO a apreciat că România se află ” într-un moment crucial”, ca de-altfel ”Europa și întreaga lume. Repercusiunile războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei se resimt în întreaga regiune euro-atlantică și dincolo de aceasta – o suită de crize amenință stabilitatea economică și societală, amplificând provocările de securitate cu care ne confruntăm”. Mircea Geoană consideră că ceea ce se întâmplă acum în Ucraina ” va modela arhitectura globală pentru deceniile următoare. Revoluția tehnologică intensifică, de asemenea, transformările geo-politice”. Fostul lider PSD a explica că își dorește ca întrevederea cu orădenii să fie o ”platformă de dezbatere și schimb de idei”. Proiectul său național „reinterpretat în context contemporan” ar trebui să se bazeze pe aceeași piloni „ care traversează ca un fir roșu întreaga noastră istorie modernă: păstrarea unității întregii națiuni române, atât acasă, dar și cea răspândită în toată lumea și recuperarea definitivă a decalajelor de dezvoltare față de occidentul avansat, prin realizarea unui adevărat salt istoric către statutul de țară dezvoltată, prosperă și influentă, în centrul și nu la periferia Europei”. Mircea Geoană a pledat pentru o gândire independentă la vârful țării capabilă să găsească dialogul și echilibrul între „patriotism și europenism, între valori naționale și valori europene, între puterile statului și între stat și cetățean, între cei de acasă și cei de afară, între capitalul străin și cel românesc, între marele capital și firmele mici , între urban și rural„. Mircea Geoană s-a profilat ca „lider român” care „am avut privilegiul să ridic steagul României la NATO și să semnez încheierea negocierilor de aderare la UE”, care a crezut „că misiunea mea și a generației integrării s-a încheiat. Am avut iluzia să credem că, odată integrați politic în familia euro-atlantică, modernizarea, progresul și prosperitatea României vor veni automat, dar ne-am înșelat”.
Mircea Geoană a plecat pentru un nou început, pentru un restart, care presupune o „reconciliere între noi, fiicele și fiii aceluiași popor, unii resemnați, alții furioși, alții alegând să se rupă de o țară care pare să-i țină înapoi”, Hai sa nu ne pierdem speranta în țara noastră, a fost mesajul fostului politician. Mircea Geoană nu a uitat de poziția sa din cadrul NATO și de faptul că Oradea găzduiește Centrul de excelență NATO din domeniul Inteligenței Umane, apreciind că este ”cel mai înalt oficial al NATO care a vizitat acest Centru de excelenţă al alianţei noastre şi m-am bucurat să văd colegii români, dar şi din multe alte naţiuni, lucrând cot la cot, derulând exerciţii de pregătire şi având în desfăşurare un proiect foarte important pentru noi”. Centrul de excelenţă al NATO de la Oradea este considerat de Mircea Geoană ” lider în domeniul Human Inteligence, şi de asemenea este un lider în ceea ce înseamnă educaţie militară şi educaţie specializată pentru ţările aliate… Profesionişti de top, condiţii excepţionale, sunt mândru ca român să vizitez Oradea şi Centrul de excelenţă NATO, în elita organizaţiilor de acest gen din cadrul NATO”.