Vernisajul expoziției “Oxigen-02″ va avea loc de la ora 17.”Oxigen-02”, formată dintr-o mulţime de instalaţii din baloane colorate, va putea fi vizitată în Galeriile de Artă-Reperaj până în 17 septembrie.Preşedinta Uniunii Artiştilor Plastici filiala Oradea, pictoriţa Vioara Bara, spune că expoziţia este compusă din mai multe lucrări realizate din artistul Thomas Becket, care locuieşte de mai mulţi ani în oraș.Thomas a facut din modelarea baloanelor o arta si realizeaza adevarate sculpturi in baloane, încă din studenție.Thomas Becket a venit din Baia Mare la Oradea pentru a studia la Facultatea de Design si si-a propus sa ajunga in Cartea Recordurilor.Pentru a se putea intretine in facultate, Thomas Becket a fost nevoit sa se angajeze la o firma a magnaților Micula, ca decorator. Așa a ajuns să se ocupe, alături de o echipă de tineri entuziaști,de tot ceea ce ținea de decorații în activitatea respectivului grup de firme. doar ca timpul nu i-a mai permis apoi sa mai mearga la cursuri si la examene, astfel ca a renuntat la facultate. Lucra mult și noaptea, amintindu-și că pentru un proiect nu a dormit cinci zile, umflând manual câte 5.000 de baloane pe noapte.
La un moment dat, patronii au adus o cantitate foarte mare de baloane si pe cineva care sa ne invete sa modelam. Asa am ajuns sa invat sa dau o forma acestor obiecte de cauciuc foarte subtire”, spune fostul student. A lucrat apoi o perioada “la negru”, insa multi dintre cei care il solicitau ii cereau facturi. Asa a decis sa deschida Becket Company. In anul 2005 a participat la Toyfest in Nürenberg (Germania). Aici a aflat unde se poate instrui. Asa a descoperit CBA (Certificat Balloon Artist), o organizatie internationala cu sediul in Anglia pentru cei care vor sa devina artizani ai baloanelor.
Dorinta de a ajunge un profesionist in acest sector al artei manuirii baloanelor l-a facut sa se inscrie la cursurile organizate de aceasta organizatie. “Pentru obtinerea acestui certificat trebuie sa sustii mai multe probe: scris, oral, practic. La proba practica, de exemplu, trebuie sa executi o lucrare dupa un model fotografiat. Aici trebuie sa respecti la milimetru distanta dintre baloane, nu ai voie sa schimbi nimic, nici macar culoarea utilizata”, explica Thomas Becket în urmă cu mai bine de 10 ani, atunci când a luat pentru lucrarea “Masa mirilor”, medalia de bronz la concursul international “Wedding Table Competition”. Thomas Becket a participat la cel mai mare concurs de modelat baloane din Europa – “The Qualatex Event 2011”, desfasurat, la Oxford (Marea Britanie). La eveniment au participat 370 de delegati din intreaga lume. Thomas Becket a lucrat in echipa cu cinci sculptori in baloane. Acum expune la Reperaj, în Cetate.
“Expoziţia ne aminteşte că oxigenul nu este un dat, ci o resursă fragilă care merită protejată. Arta contemporană cu tematică legată de oxigen ne îndeamnă să acţionăm responsabil pentru a conserva calitatea aerului pe care îl respirăm şi a mediului înconjurător”, este descrisă expoziţia în informare.
La vernisaj va vorbi criticul de artă şi fostul director al Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea Aurel Chiriac.
Intrarea este liberă.