Orădenii sunt invitați în Cetate pentru a cunoaște producătorii locali din Bihor, a le degusta și cumpăra produsele. Produse locale delicioase, pași spre o gastronomie locală autentică și generoasă e demersul pe care îl pun în practică organizatorii celei de-a patra ediții a evenimentului Târg cu sârg.
“Povestea noastrã a început în anul 2014, an în care a luat nașterea afacerea familiei cu miere și produse apicole – Albinuțele lui Filip
Suntem un brand 100% românesc și îți propunem cea mai variată gamă de produse apicole naturale și de calitate.Îmbrățișezi un stil de viață sănătos bazat pe consumul produselor neprocesate, crude, exact așa cum ni le oferă natura?Te așteptăm la Târg cu Sârg pentru a face parte din povestea noastră!”. Acesta e mesajul producătorului care se încadrează în conceptual evenimentului care are loc mâine în Cetatea Oradea. “Le Dessert este cofetăria unde cu dragoste și fantezie, creăm din ingrediente naturale și organice, torturi, prăjituri și dulciuri pentru toate gusturile”, spune Ramon Morar, care s-a întors pe meleagurile natale după 11 ani în Italia și 9 ani în UK. Ceea ce la făcut să revină a fost dorul de casă și de mâncarea tradițională din Bihor.
Ramon a lucrat asistent pe ambulanță în UK, iar soția sa, Dana a fost manager la Amazon.
În vizitele lor prin mai multe locuri din Europa și-au dat seama că fiecare țară, fiecare zonă, își promovează mâncarea tradițională și ar putea face și ei acest lucru.
Astfel că, prima data au deschis, în 2021, o cofetărie combinată cu cafenea și loc de joacă pentru copii – Le Dessert – în Ștei, unde produceau prăjituri de casă, doar cu ingrediente naturale. La început, afacerea a mers foarte bine, dar Șteiul fiind un orășel mic, sansele de crestere a afacerii au stagnat, așa că încearcă în restaurantul său din Oradea să facă doar mâncare care provine din ingredient locale.
Inițiativa de a promova producătorii locali prin organizarea de târguri periodice sub sloganul „Târg cu Sârg” îi aparține universitarului Remus Roșca, profesor de la Facultatea de Științe Economice din Oradea, membru al Clubului Rotary Insignis Oradea, în colaborarea cu Asociația Millesime. Acțiunea e menită să faciliteze interacțiunea dintre producători și consumatori și se dorește conștientizarea faptului că fără producători locali nu se poate vorbi de o dezvoltare sustenabilă a unei comunități. ”Producătorii locali nu reușesc să se promoveze suficient, aspect care le afectează vânzările și dezvoltarea. Consumatorii din Oradea și zona metropolitană nu au acces la produse locale de bună calitate. Și, nu în ultimul rând, nu se poate discuta de identitate locală fără produse reprezentative pe baza cărora să se construiască identitatea”, spune Remus Roșca.
Universitarul și trainerul Remus Roșca nu e străin de domeniul horeca.
Din partea mamei avem infuzie de sânge slovăcesc, motiv pentru care am decis să dezvoltăm această pensiune într-o comunitate exclusivă de slovaci. Am achiziţionat aceată clădire în 2007 după ce slovacii au emigrat în Slovacia.
Am încercat să aducem un pic de tradiţie prin obiectele pe care le avem aici, şi un pic de spiritualitate prin icoane”, a povestit Remus Roşca. Gazda le-a povestit oaspeţilor că întreg conceptul a izvorât din cererea mamei sale de a trăi printre slovaci. „ Aici e camera de rezistenţă, ea poartă amprenta a ceea ce noi ne dorim să facem aici și anume: tradiţie, autenticitate ..”, a explicat Remus Roşca ]ntr-un material filmat atunci când a primit vizita celebrului actor Adrian Pduraru și a fratelui său, La Vatra Şinteului spune că „A reînviat o tradiție de familie din perioada interbelică când străbunicii noștri din partea tatălui, familia de moți Toșa din Beliș, aveau un han la care poposeau moții care coborau din Munții Apuseni pentru a merge la târgul de la Huedin>.
Program:
14:00 – 15:30 Masă rotundă: oportunități de colaborare între producătorii locali și sectorul HORECA din Bihor
16:00 – 20:00 Târg cu vânzarea produselor producătorilor participanți. Participare la târg este gratuită!