Material realizat de Răzvan Doseanu, avocat Oradea – Societatea de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
În ultima perioadă organele de urmărire penală și instanțele de judecată au renunțat să mai încadreze anumite fapte ca infracțiuni la Codul fiscal (deținerea de mai mult de 10.000 de țigarete în afara antrepozitului fiscal – art. 452 lit. h din Codul fiscal), apreciind că orice deținere, transport, depozitare etc de țigarete care nu au aplicat timbru românesc, constituie infracțiunea de contrabandă asimilată (art. 270 alin. 3 din Codul vamal), indiferent de cantitatea de țigări în discuție. Astfel, o mulțime de persoane au fost condamnate pentru câteva cartușe sau chiar câteva pachete de țigări. Multe dintre aceste persoane au început să umple pușcăriile pentru că situația lor juridică nu permitea aplicarea unor pedepse neprivative de libertate.
În data de 24 martie 2022, Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.270 alin.(3) din Legea nr.86/2006 privind Codul vamal al României și a constatat că fapta săvârșită în condițiile art.270 alin.(3) din Legea nr.86/2006 este o infracțiune derivată, corelativă și, cu privire la majoritatea acțiunilor/operațiunilor ce constituie elementul material al infracțiunii, este o infracțiune subsecventă, ce împrumută din caracterul faptei din care provin bunurile/mărfurile care trebuie plasate sub un regim vamal – respectiv din infracțiunea prevăzută la alin.(1) al art.270 din Codul vamal sau din infracțiunile prevăzute la alin.(2) lit.a), b) și c) al aceluiași articol.
Astfel că, în condițiile în care alin.(2) lit.a) al art.270 din Legea nr.86/2006 are stabilit un plafon valoric, reglementarea unei limite valorice similare celei stabilite prin alineatul menționat este necesară pentru o justă individualizare a pedepsei, corespunzătoare pericolului social. Așa încât Curtea a constatat că, nesocotind principiul ultima ratio în materie penală, dispozițiile art.270 alin.(3) din Legea nr.86/2006 nu reglementează un prag valoric sub care fapta nu constituie infracțiune, contrar principiului constituțional al statului de drept, consacrat în art.1 alin.(3) din legea fundamentală.
Astfel, Curtea Constituțională a României a stabilit că nu poți să comiți o infracțiune (contrabandă asimilată) doar pentru câteva pachete de țigări sau câteva cartușe de țigări cu timbru străin, fără instituirea unui prag valoric cum este instituit pentru infracțiunea de contrabandă în forma ei de bază, respectiv plafonul de peste 20.000 de lei în cazul produselor supuse accizelor. Aberația legislativă prevedea că fapta mai gravă de contrabandă, care se realiza la introducerea ilegală a bunurilor în țară, constituia infracțiune doar dacă bunurile aveau o valoare mai mare de 20.000 de lei, în cazul produselor supuse accizelor. Pentru infracțiunea de contrabandă asimilată, legiuitorul nu s-a obosit să mai stabilească un prag valoric, astfel că, după ce erau introduse astfel de bunuri în mod ilegal în țară, cu o valoare de peste 20.000 de lei, venea un ”amârat” care deținea pe teritoriul României câteva cartușe de țigări, cu o valoare net inferioară pragului de peste 20.000 de lei, și mergea la pușcărie.
Așteptăm cu interes motivarea CCR, însă cred că pot fi făcute demersuri legale inclusiv pentru eliberarea celor condamnați definitiv.
Comments 2