Curtea de Apel Alba Iulia a elaborat un proiect de ghid care își propune să asigure o aplicare unitară în circumscripția teritorială a regulilor de stabilire de ore diferenţiate în vederea judecării cauzelor. Printre altele, se propune ca repartizarea cauzelor în cadrul intervalelor orare poate fi dispusă după consultarea avocaţilor sau a celorlalţi participanţi procesuali implicaţi. În plus, intervalele orare nu pot fi mai mici de 30 minute si nici nu pot depăși 60 minute, asigurându-se pauza necesară pentru aerisirea și dezinfectarea sălii de judecată, se arată în proiectul de ghid al instanței din Alba Iulia.
În proiectul de ghid elaborat de Curtea de Apel Alba Iulia sunt prevăzute atât reguli generale aplicabile în procesele penale și civile, cât și reguli specifice. Printre acestea, sunt cele referitoare la stabilirea intervalului orar pentru termenele ulterioare primului termen – în cazul proceselor penale – sau privind orele de strigare a cauzelor când în sala de judecată sunt programate în aceeași zi mai multe completuri de judecată – în cazul proceselor civile.
Una dintre regulile propuse în ghid este ca la gruparea cauzelor pe intervale orare să se aibă în vedere și identitatea de părți sau de avocați ori de alți participanți în procedurile judiciare.
”Pentru administrarea probelor se stabilește un interval orar optim, putând fi fixată o oră distinctă sau chiar o ședință separată”, au propus specialiștii Curții de Apel Alba Iulia.
În privința stabilirii intervalului orar pentru primul termen de judecată în procesul penal se recomandă consultarea avocaților, înainte de primul termen de judecată, dar numai în măsura în care, la dosar, la momentul la care se stabilește primul termen de judecată, apărătorul are delegație de reprezentare pentru respectiva fază procesuală.
”Stabilirea intervalului orar pentru termenele ulterioare primului termen de judecată, se face pentru fiecare cauză, în ședință, cu consultarea avocaților, a procurorului, a celorlalți participanți, inclusiv cu verificarea disponibilității penitenciarului, a STS-ului, etc”, este o altă regulă propusă.
În privința procesului civil, cauzele în care partea sau părțile sunt reprezentate ori asistate de avocat sau consilier juridic se vor dezbate cu prioritate în cadrul intervalului orar alocat.
”La stabilirea intervalului orar de strigare a cauzei se va încerca, dacă sunt îndeplinite celelalte criterii menționate în prezentul capitol, atribuirea aceluiași interval orar pentru cauzele în care este reprezentant convențional același avocat sau, după caz, aceeași formă de exercitare a profesiei”, se arată în ghidul Curții de Apel Alba Iulia.
Referitor la stabilirea intervalului orar de strigare a cauzei civile pentru primul termen de judecată, dacă avocatul nu răspunde solicitării grefierului în termen de 24 ore sau atunci când sunt mai mulți avocați în cauză și aceștia nu se pot pune de acord asupra aceluiași interval, președintele completului sau, după caz, persoana responsabilă de dosar va decide asupra oricăruia dintre intervalele orare disponibile.
Propunerile şi observațiile referitoare la acest ghid se pot transmite prim-grefierului Curții de Apel Alba Iulia – florina.enesel@just.ro – până la 15 februarie 2021. După analizarea propunerilor şi observaţiilor comunicate de instanțele din circumscripţia teritorială şi de barouri, grupul de lucru se va întruni pentru analiza acestora şi pentru elaborarea formei finale a ghidului.
Forma finală a ghidului va fi comunicată până cel târziu pe 1 aprilie 2021.
DOCUMENT – Ghid pentru stabilirea de ore diferenţiate în vederea judecării cauzelor la nivelul Curţii de Apel Alba Iulia şi a instanţelor din circumscripţia teritorială: