Este o investiție din ciclul proiectelor care asigura Tranziția verde a României, spune ministrul Energiei, la DC News.România va produce panouri fotovoltaice și baterii local, cu sprijinul PNRR.Bateriile vor fi produse în Bihor. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat, cu ocazia vizitei în Statele Unite ale Americii, de la începutul anului, o scrisoare de intenție cu Lockheed Martin, acesta fiind un prim pas pentru dezvoltarea tehnologiei de producție a bateriilor GridStar Flow (baterie de flux redox) în România.”Este un prim pas pentru dezvoltarea tehnologiei de producție a bateriilor în România. Şi nu orice fel de baterii, ci bateriile de ultimă generație produse de Lockheed Martin, GridStar Flow (baterie de flux redox), o soluție inovatoare de stocare a energiei la scară largă pentru aplicații utilitare, comerciale, industriale şi militare. Este o tehnologie rentabilă şi eficientă pe termen lung, cu o durată de viață operațională de 20 de ani şi care, foarte important, nu depinde de materii prime critice şi este prietenoasă cu mediul”, a scris ministrul, atunci , pe pagina sa de Facebook.
„Avem două paliere principale în această tranziție digitală și verde. Ministerul Energiei a avut la dispoziție 1,6 miliarde de euro și deja am început să le punem la treabă. Chiar astăzi semnez primul contract pentru producția de panouri fotovoltaice în România, finanțată din PNRR. Beneficiarul este o firmă românească, ceea ce înseamnă că nu vom mai depinde de importuri din China sau alte piețe,” a spus ministrul Sebastian Burduja la DC News, invitat fiind de Bogdan Chireac. Cu aceeași ocazie, inistrul a anunțat și un parteneriat strategic cu gigantul american Lockheed Martin, care va deschide în județul Bihor o fabrică de baterii pentru stocarea energiei. „Lockheed Martin va produce în România baterii cu o capacitate de până la 100 de megawați, destinate pieței europene. Este o investiție uriașă, bazată pe o tehnologie patentată, care nu depinde de resurse critice greu accesibile,” a explicat oficialul. Investiția din Bihor vine după ce gigantul american a deschis la Cluj-Napoca al doilea centru de cercetare-dezvoltare al Lockheed Martin din întreaga lume, după laboratorul din Australia.
Ministrul a subliniat că relația cu Lockheed Martin a fost dezvoltată pe parcursul mai multor ani. „Când eram ministru la Digitalizare, am reușit să aducem Lockheed Martin în România pentru a deschide un centru de cercetare la Cluj, unul dintre cele două astfel de centre pe care le au în lume, alături de cel din Australia. Cercetarea se concentrează pe domenii avansate, cum ar fi inteligența artificială și roiurile de drone.” Citește integral pe DCNews
După vizita din America, ministrul Burduja anticipa:
„Au ales să exploreze România datorită poziției strategice, a capacității de producție, a competențelor inginerilor noştri, dar mai ales pentru că avem potențialul de a deveni lider european în domeniul securității energetice şi al stocării energiei pe termen lung. Toate acestea înseamnă locuri de muncă bine plătite, prestigiu şi exporturi de valoare adăugată mare pentru România. Am vazut cu ochii noştri o asemenea capacitate de stocare în baterii lângă Boston. Funcționează perfect, la standardele Lockheed Martin. Putem astfel dezvolta în țara noastră o unitate de producție care va deveni un furnizor unic de flux GridStar în Uniunea Europeană şi în regiune. Stocarea în baterii este tot mai importantă pentru sistemul energetic național, în contextul creşterii ponderii de producție intermitentă a energiei din surse regenerabile”.
El a reamintit că încă din perioada fostului său mandat de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării a colaborat cu Lockheed Martin, compania americană începând atunci un parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj Napoca pentru dezvoltarea soluțiilor bazate pe inteligență artificială.