Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care gospodăria țărănească va putea fi scutită de la plata impozitului pe terenuri și clădiri. Legea precizează că definirea şi modul de autorizare a gospodăriei ţărăneşti se stabilesc prin ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. În același act normativ se arată că, pentru a pentru a putea fi scutiţi de plata impozitului pe teren şi clădire, proprietarii gospodăriilor ţărăneşti trebuie să se înscrie într-o cooperativă.
Potrivit noilor modificări legislative aduse Legii cooperației agricole nr. 566/2004, scutirea de la plata impozitului pe profit a cooperativelor agricole ar urma să fie operată astfel: pentru primii 5 ani de la începerea desfăşurării activităţii în cazul celor nou-înfiinţate şi pentru o perioadă de 5 ani, pentru cele deja înfiinţate, care au realizat la data de 31 decembrie a anului calendaristic precedent o cifră de afaceri anuală netă de până la 10 milioane de euro, cursul de schimb fiind cel valabil la încheierea exerciţiului financiar în care s-a realizat cifra de afaceri.
Actul normativ care modifică și completează legea cooperaţiei agricole a intrat în vigoare pe 23 noiembrie 2020.
De la oraș – la sat. Pandemia a schimbat dorința oamenilor
De când a început pandemia, cererile pentru casele din mediul rural sunt în continuă creștere. De frică să nu fie, din nou, izolați intr-un apartament, tot mai mulți tineri se orientează către casele de la țară.
Cele mai recente date oficiale arată că, anual, în România peste 110.000 de oameni se mută de la oraş la sat, în timp ce numărul celor care se mută de la sat la oraş este de aproximativ 87.000. Peste 22.000 de tineri au cerut finanţări să se mute la ţară.
DOCUMENT – Legea pentru modificarea şi completarea Legii cooperaţiei agricole nr.566/2004: