Cu trei zile înaintea de anunțata grevă generală, Federația Națională a Părinților a cerut Ministerului Educației, Inspectoratelor Școlare și directorilor de școli să fie stabilite în mod clar regulile și condițiile în care elevii vor fi supravegheați pe durata grevei care va începe luni, 22 mai,
Liderii sindicali au invitat părinții să-și țină copiii acasă pe perioada grevei generale de luni. În Bihor, procentul de participare la grevă e puțin de peste 50%, iar oficialii Învățământului bihorean atrag atenția că nimeni nu-i poate împiedica pe copii să meargă la școală și nici pe profesorii care nu participă la grevă să-și țină orele. În această manieră, inspectorul general școlar Horea Abrudan spune că directorii de școli trebuie să știe cine e în grevă și cine nu astfel încât copiii să fie supravegheați de personalul nedidactic, dacă e cazul, sau să țină orele cu suplinitori. Se pare că mulți profesori sunt ori mulțumiți de salarii, ori speriați că nu vor fi plătiți, ori intimidați, ori vor să meargă la clasă pentru copii. Elevii care nu vor merge luni la școală nu vor fi trecuți absenți, indiferent dacă profesorii lor fac grevă sau nu.
O solicitare urgentă a fost trimisă joi după-amiază la inspectoratele școlare, de către Ministerul Educației, conform surselor Edupedu.ro. Instituția le-a cerut inspectorilor să solicite în toate școlile date concrete despre numărul de angajați, câți dintre ei sunt profesori și câți participă la greva generală, care va începe luni 22 mai. Imediat, inspectoratele școlare au transmis școlilor directiva.
Până dimineață la ora 9 directorii trebuiau să facă acest referendum paralel cu cel al sindicatelor, cerut de minister prin această adresă.
„Directorii vor transmite informații relevante prin intermediul învățătoarelor/învățătorilor sau al profesorilor diriginți către reprezentanții părinților pe clase. Aceștia trebuie să fie informați în legătură cu orele în care copiii nu vor pot beneficia de supraveghere, pentru a putea elabora un program care să vină în sprijinul familiilor. Reprezentanții părinților pe clase sunt rugați să comunice informațiile necesare prin intermediul grupurilor de părinți”, se arată în documentul federației părinților.