În cea de a zecea zi de grevă generală, care a paralizat Învăţământul din sectorul public în aproape toate judeţele ţării, profesorii din județele Iași, Suceava, Buzău și Brașov au protestat, în stradă, pentru majorarea salariilor. Sindicaliştii anunţă un nou protest de amploare, urmat de un marş, în Capitală, joi sau vineri. Un miting, urmat de un marş de protest al sindicaliştilor din Sănătate, va avea loc tot joi, la Bucureşti
Potrivit datelor transmise de sindicatele din Educaţie, citate de edupedu.ro, 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru declararea grevei au încetat, voluntar, lucrul începând cu 22 mai. Aproape 2.500 de angajați din Învățământ, cadre didactice şi personal nedidactic, au protestat miercuri, 7 iunie, în Suceava și au cerut demisia ministrului Educaţiei, Ligia Deca.
Sute de angajaţi din sistemul public de învăţământ au protestat şi la Iaşi, cerând satisfacerea revendicărilor transmise Guvernului. Aceştia refuză încetarea grevei generale şi spun că oferta Guvernului şi majorările salariale stabilite prin ordonanţa „pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat”, publicată deja în Monitorul Oficial, sunt o umilinţă. Protestatarii au scandat: „Nu cedăm” şi „Unitate”. Proteste similare au avut loc miercuri şi în Braşov şi Buzău, unde sute de manifestanţi din Învăţământ au pichetat sediile prefecturilor.
Marş de protest în Capitală
Un nou protest de amploare este anunţat a avea loc în București, potrivit informaţiilor transmise de liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLÎ) și Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret”. Marşul este programat pentru zilele de joi sau vineri, însă data precisă depinde de autorizaţia pe care trebuie să o acorde Primăria Capitalei, în urma cererii depuse de sindicalişti marţi, 6 iunie.
Dacă marşul profesorilor va avea loc joi, 8 iunie, acesta va fi susţinut şi de protestul sindicaliştilor din Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, organizaţie sindicală reprezentativă a angajaţilore din sistemul public de Sănătate, care are programat deja un miting în Piaţa Victoriei şi un marş pe străzile Capitalei.
Marius Nistor, liderul FSE „Spiru Haret” a prognozat că la protestul profesorilor vor veni circa 20.000 de participanți din întreaga ţară. El a mai anunțat că greva profesorilor va continua până când Guvernul va da garanții certe pentru o nouă grilă de salarizare a dascălilor și salarizarea profesorilor debutanți. „Greva se poate încheia când guvernul va veni cu o soluție acceptată de profesori. Cu cât se lungește conflictul de muncă, există și riscul amânării examenelor naționale. Totul depinde de guvern. Așteptăm reacția Guvernului”, a declarat Marius Nistor, citat de edupedu.ro.
Dintre revendicările celor două federații sindicale din învăţământul preuniversitar cea mai spinoasă este problema salariilor. Sindicaliştii cer ca, începând din ianuarie 2024, salariul unui cadru dicatic debutant să fie echivalent cu salariul mediu pe economie (circa 4.000 de lei brut în acest moment), iar restul salariilor să fie raportate la acest prag. Profesorii au mai cerut o creștere de 2.000 de lei brut în acest an. Majorarea salarială adoptată de Guvern prin ordonanță de urgență este de doar 1.000 de lei brut în acest an, adică 585 de lei net.