Material realizat de Răzvan Doseanu, avocat Oradea – Societatea de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Potrivit art. 367 Cod penal, ”Inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”. Când infracțiunea care intră în scopul grupului infracțional organizat este sancționată de lege cu pedeapsa detențiunii pe viață sau cu închisoarea mai mare de 10 ani, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Potrivit art. 7 din Legea nr. 39/2003, pedeapsa pentru aceeași infracțiune este închisoarea de la 5 la 20 de ani. Prin grup infracțional organizat se înțelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumită perioadă de timp și pentru a acționa în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracțiuni.
Din analiza textelor legale menționate anterior, este necesar ca grupul să fie format din trei sau mai multe persoane și să funcționeze pe o anumită perioadă de timp și în mod coordonat, în cadrul grupului să existe o subordonare ierarhică prestabilită, o ierarhizare în rândul membrilor grupului, respectiv rolul fiecărui membru în comiterea infracțiunilor să fie dinainte cunoscut.
Inițierea constă în acte menite să determine și să pregătească constituirea grupului. Constituirea reprezintă intrarea în grupul infracțional în chiar momentul constituirii, prin manifestarea voinței de a constitui și de a fi membru al acestui grup. Aderarea presupune existența unui grup deja constituit, în care persoana își manifestă voința de a intra. Sprijinirea unui astfel de grup înseamnă înlesnirea sau ajutorul material ori moral dat în timpul existenței grupului.
Persoana care sprijină grupul nu face parte din acesta. Aderarea sau sprijinirea de către o persoană a unui grup infracțional organizat, fără ca persoana să aibă reprezentarea în plan intelectiv a existenței unui astfel de grup (sub aspectul membrilor, a activității, a duratei in timp), ci având o implicare tangențială – aceasta persoana fiind racolată ocazional de un coinculpat, fără nicio legătură cu activitatea anterioară din cadrul grupării, nu întrunește elementele de tipicitate ale acestei infracțiuni, impunându-se o soluție de achitare din partea instanțelor de judecată.
CITIȚI, de același autor: Nerespectarea regimului armelor și munițiilor | Trafic de droguri de risc și de mare risc. Se aplică o pedeapsă pentru concurs de infracțiuni sau pentru infracțiunea simplă? | Cum poți păstra permisul de conducere dacă ai condus un autovehicul cu o viteză de peste 50 km/h?
Comments 1