Din 2024, persoanele care vor presta activități ocazionale într-o gospodărie vor putea fi plătite cu tichete ce vor trebui preschimbate în bani, dar pentru care se vor datora contribuția la pensii și impozit pe venit, potrivit unui proiect de lege aprobat, în această săptămână, de către Guvern. Totodată, angajatorii vor putea acorda, sub formă de bonus, tichete pentru activități casnice care să fie folosite de zilieri, servitori, bone sau îngrijitori.
Potrivit proiectului de lege, activitatea casnică este definită ca acea activitate ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură strictă cu gospodăria sau gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic. De asemenea, prestatorul casnic este, în înțelesul documentului, acea persoană fizică ce poate să desfășoare activități casnice ocazionale într-una sau mai multe gospodării, în schimbul unei remunerații acordate exclusiv sub formă de tichete de activități casnice.
Cu alte cuvinte, sunt vizați zilierii care, de obicei, prestează activități agricole pe intervale scurte de timp, dar și alte categorii de persoane care, chiar dacă lucrează pe termen lung, cu un orar prestabilit, nu beneficiază de un contract de muncă: servitori, bone, îngrijitori pentru persoanele în vârstă sau cu handicap.
Munca prestată de aceștia va fi plătită exclusiv cu tichete de activități casnice în valoare de 15 lei fiecare. Aceste tichete pot fi cumpărate de beneficiarii serviciilor prestate de la agențiile de ocupare a forței de muncă, de la oficiile poștale sau de pe o platformă specială – care la acest moment nu există. Ulterior, sunt înmânate prestatorului casnic, în funcție de numărul de ore lucrate, proiectul de lege stipulând că plata trebuie să reprezinte cel puțin un tichet pentru fiecare oră lucrată, adică 15 de lei.
Zilierul, servitorul sau îngrijitorul pot preschimba tichetele de activități casnice în bani în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau punctele de acces ale furnizorului de serviciu universal sau, după caz, prin plata în contul bancar indicat de către prestatorii casnici.
Din cei 15 lei – valoarea tichetului – vor fi reținute 22,53% sub formă de contribuții sociale și impozit pe venit, adică 3,38 lei.
Proiectul va fi supus dezbaterii Parlamentului și, dacă va fi adoptat, va intra în vigoare odată cu promulgarea sa de către președintele țării.
DOCUMENT – Proiect de lege privind reglementarea activității prestatorului casnic:
Comments 1