O ordonanță de urgență care modifică prevederile din Codul penal referitoare la întreruperea cursului prescripției răspunderii penale, declarate neconstituționale pe 26 mai 2022, a fost adoptată, luni, în ședința de Guvern. Potrivit documentului, articolul 155 alin. 1 din Codul penal va avea următorul coținut: ”Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză, care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului“.
DOCUMENT – Ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal:
”Este o intervenție punctuală, care era necesară pentru a evita o discontinuitate legislativă care ar fi condus la compromiterea foarte multor dosare aflate pe rolul instanțelor. Această intervenție legislativă a fost cerută imperios chiar prin comunicatul Curții Constituționale, care menționează termenul de “intervenție imediată” pentru a alinia legislația deciziei respective. Nu mai puțin, această intervenție a fost susținută și de poziția Parchetului General, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a Ministerului Public, cu care ne-am consultat imediat și care ne-a confirmat analiza, în sensul că o pasivitate sau o întârziere în intervenția legislativă ar fi condus la un efect nedorit – aș putea spune chiar devastator – asupra multor anchete și, implicit, asupra obiectivelor guvernului din cadrul MCV, cum am spus”, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.
Avocatul Răzvan Doseanu: ”Am rezerve față de modificarea Codului penal prin OUG”
Avocatul Răzvan Doseanu, cel care a ridicat pentru prima dată excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.155 alin.(1) din Codul penal, atrage atenția că modificarea adusă Codului Penal prin această OUG nu se poate aplica decât pentru viitor, doar pentru faptele comise după intrarea în vigoare a ordonanței: ”Nu e lege penală mai favorabilă ca să o aplici retroactiv. Pe lângă aceasta, CCR a spus prin suplimentul la comunicat că, practic, din 2018 nu mai avem prescripție specială (data publicării deciziei 297/2018 + 45 zile)”, a declarat avocatul Doseanu.
”Am rezerve față de modificarea Codului penal prin OUG. Cred că e nevoie de lege adoptată în Parlament. În plus, nu poți să dai ordonanță de urgență pentru o “urgență” care a apărut acum patru ani, o dată cu Decizia 297/2018”, a precizat avocatul.
Reamintim că, pe 26 mai, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile referitoare la întreruperea cursului prescripției răspunderii penale – art. 155 alin. 1 din Codul penal. Instanța de contencios constituțional reconfirma, de fapt, valabilitatea unei decizii anterioare, dată în 2018, în urma unei excepții ridicate de Nela Secară, prin avocatul Răzvan Doseanu, într-un dosar de la Curtea de Apel Oradea. ”Din anul 2018 și până în prezent, legiuitorul a ignorat efectele obligatorii ale Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018, generând astfel un viciu de neconstituționalitate mai grav, întrucât textul de lege rămas în vigoare – „cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea” – este un text incomplet și, prin urmare, inaplicabil. Mai mult, din cauza lipsei intervenției active a legiuitorului, în această perioadă instanțele de judecată au interpretat și aplicat în mod diferit/neunitar această normă juridică”, arăta Curtea Constituțională, pe 26 mai 2022.
La rândul său, avocatul Răzvan Doseanu atrăgea atenția că ”acum – după decizia de joi a CCR – nu sunt reglementate prin lege cazurile de intrerupere a cursului prescripției răspunderii penale. În concluzie, avem doar prescriptie generală a răspunderii penale și nu avem în prezent prescripție specială a răspunderii penale. Iar asta poate duce la închiderea a mii de dosare.”
CITIȚI și:
- Mii de dosare ar putea fi închise ca urmare a deciziei CCR privind prescripția răspunderii penale | Totul a pornit de la excepția de neconstituționalitate ridicată de Nela Secară, prin avocatul Răzvan Doseanu
- CCR a declarat neconstituționale prevederile din Codul Penal referitoare la întreruperea cursului prescripției penale | Alte patru excepții au fost admise
Comments 1