Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, o hotărâre privind plafonarea tarifelor RCA la nivelul lunii februarie 2023. De asemenea, tot pentru şase luni, a limitat comisioanele brokerilor de asigurări la 8%. Decizia a fost luată în urma scandalului provocat de falimentul Euroins. Premierul României, Nicolae Ciucă, a cerut Autorităţii de Supraveghere Financiară să vină cu noi modificări legislative în următoarele şase luni pentru a preîntâmpina noi falimente ale societăţilor de asigurare.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, evoluția ascendentă a tarifelor de primă de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) practicate de către firmele de asigurare a fost cauzată de creşterea preţului la energie. „Majorarea acestora și practicarea unor tarife comparabile atât la încheierea contractelor RCA anuale, cât și a celor subanuale, precum și suprapunerea acestor practici cu politica majorității asigurătorilor de a nu oferi plata în rate la comercializarea contractelor RCA, au apărut în contextul unei creșteri ample a prețurilor la energie și materii prime înregistrate la nivelul economiei naționale, ce se reflectă în costurile bunurilor de larg consum și a serviciilor care generează în final dificultăți financiare atât populației, cât și operatorilor economici care au obligația de a încheia asigurarea RCA pentru vehiculele aflate în proprietate”, se arată în document.
În acest context, ca soluție temporară pentru remedierea stării de fapt a fost aleasă înghețarea tarifelor de primă de asigurare pentru o perioadă de şase luni.
Propunerea legislativă adoptată ieri seară de Executiv prevede „îngheţarea temporară, pentru şase luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ, la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referinţă de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări”.
„Un alt subiect foarte important şi aşteptat de toţi cetăţenii ţării este hotărârea de guvern iniţiată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) privind reglementarea pe o perioadă de şase luni a pieţei asigurărilor”, a spus premierul Nicolae Ciucă, citat de zf.ro. „Este o decizie pe care am amânat-o de la şedinţa de guvern de săptămâna trecută. Am luat această decizie pentru că am simţit nevoia să continuăm dialogul şi să beneficiem de mai multe date şi informaţii legate de modul în care această hotărâre va produce efecte. Totodată, am avut întâlniri şi am condiţionat această hotărâre de guvern de elaborarea în cele şase luni a modificărilor legislative care să asigure evitarea unor astfel de derapaje. Consider că este absolut inacceptabil să continuăm să ne jucăm cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta, motiv pentru care ASF împreună cu celelalte instituţii, cu Consiliul Concurenţei şi cu ceilalţi actori din piaţa asigurărilor trebuie să aibă un dialog onest, transparent şi foarte clar privind modificările legislative care trebuie să fie realizate“, a mai spus Nicolae Ciucă.
Prezent ieri la şedinţa de guvern, Cristian Roşu, vicepreşedintele ASF, a spus că principalele elemente ale acestei hotărâri se referă la modul de vânzare efectivă a poliţelor RCA pentru următoarele şase luni, iar aceste tarife calculate şi ofertate în piaţă de asigurători vor fi cele de la sfârşitul lunii februarie 2023.