“Până la sfârşitul lunii octombrie toţi comercianţii din modulele pentru vânzarea de produse din carne şi lactate vor trebui să se mute aici, iar vânzătorii de fructe şi legume din piaţă vor fi mutaţi într-un cort care va fi amenajat între noua clădire şi blocul Cicero pentru a putea începe lucrările din cadrul celei de a doua etape de reabilitare a Pieţei Cetate”, a explicat primarul Florin Birta, joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la faţa locului.Lucrările la viitorul centru de afaceri cu produse agricole de la Piața Cetate, la primul corp de clădire, au fost finalizate, acestea fiind începute în luna mai a anului trecut.
Detalii despre acest proiect major, realizat din fonduri europene, au fost prezentate de primarul Florin Birta, alături de Marius Moș, directorul DMPFI, și Liviu Andrica, directorul Administrației Domeniului Public, la conferința de presă care a avut loc astăzi la intrarea în noua hală..
Potrivit primarului Florin Birta, proiectul a fost implementat de Primăria Municipiului Oradea, prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională, și finanțat prin Programul Interreg V-A România-Ungaria. „Cred că este o investiție utilă pentru orădeni și pentru cei care își vor desfășura activitatea în piață, mai ales că au fost afectați de lucrările de la Piața Cetate și din zona pasajelor din fața pieței. Partenerii de proiect au fost Municipiul Oradea, Asociația Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Bihor, Municipiul Hajdúböszörmény și Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Bihor. Fără această asociere, nu am fi putut accesa fondurile europene necesare, și le mulțumesc pe această cale partenerilor care au contribuit la realizarea acestei investiții”, a declarat primarul Florin Birta.Investiția se derulează în două etape. Etapa 1 a inclus reconstrucția halei C1, distrusă în incendiul din 2020, pe o suprafață construita de 1.785,07 mp, fiind dotată cu 76 de module de 10,08 mp fiecare. De asemenea, au fost amenajate 50 de locuri de parcare stradale, o stație de pompare cu rezervor de apă și o rampă de acces la parcarea subterană, care va fi realizată în etapa a doua. S-a facilitat și accesul dinspre Bulevardul Nufărul spre Cantemir.
În etapa a doua, se va construi o parcare subterană cu 162 de locuri, un sector de legume-fructe cu 504 mese, un sector de alimentație publică, un sector de produse alimentare cu 34 de spații comerciale și unul de produse nealimentare cu 152 de module comerciale de 6 mp fiecare. Tot în această etapă se vor amenaja două săli de instruire pentru antreprenori în domeniul comercial agricol, birouri administrative, alei pietonale, spații verzi și drumuri de acces.
„Acest proiect a fost o provocare încă de la început, dar am avut norocul unei echipe performante, iar acum sperăm ca atât comercianții, cât și cumpărătorii să se bucure de această investiție”, a declarat Marius Moș.