25 de persoane au fost duse la audieri în urma a zeci de percheziții desfășurate, joi, în cazul unei grupări de trafic de droguri de mare risc care acționa în București și în Iași. Procurorii DIICOT și polițiștii BCCO Iași au strâns date despre modul de acțiune al rețelei, felul în care erau transportate stupefiantele și cum a fost afectată afacerea ilegală de criza de heroină de pe piața neagră din București, în luna mai a acestui an.
Anchetatorii au pornit de la faptul că, la începutului lui 2018, în municipiul Iași, a fost observată o creștere a traficului de droguri de mare risc, respectiv heroină. Din luna aprilie a acelui an, mai multe persoane din oraș au început să aducă droguri din cartierul bucureștean Ferentari.
”Tot mai mulți tineri de pe raza municipiului Iași, atât pentru a-și susține dependența cât și din considerente de ordin financiar, sesizând totodată posibilitățile obținerii unor câștiguri materiale ilicite substanțiale într-un timp cât mai scurt, au luat hotărârea de a se deplasa în municipiul București, cartierul Ferentari și nu numai, de unde să procure personal heroină de la dealerii de asemenea substanțe, fără a se cunoaște cu aceștia în mod direct sau prin intermediari”, au anunțat procurorii DIICOT.
Chiar dacă patru ieșeni au fost prinși și condamnați pentru astfel de fapte, traficul între București și Iași a continuat și în 2019. La intervale de 3-4 zile, consumatorii mergeau în cartierul Ferentari ca să-și cumpere heroina.
Traficanții din ghetou
Anchetatorii au aflat că dealerii de heroină din Bucureşti erau conduși de un suspect care le implicase în afacere și pe surorile sale. Pentru a nu fi prinși, membrii grupului vindeau drogurile doar pe Aleea Livezilor, loc unde îi chemau atât pe clienții locali, cât și pe cei din alte orașe.
”De cele mai multe ori, pentru a se asigura că nu colaborează cu organele judiciare şi mai ales când erau însoțiți de persoane noi, străine, înaintea încheierii tranzacţiilor le solicitau să consume prin injectare sau fumare la folie, heroină”, au aflat procurorii DIICOT.
Afacerea cu heroină s-a redus în luna martie 2019, când liderul grupului și concubina lui au plecat în Marea Britanie, de teama cămătarilor de la care luase mari sume de bani pe care nu putea să le restituie. A revenit două luni mai târziu, când și-a refăcut gruparea în care a implicat cunoscuți, dar și persoane din afara ”familiei lărgite”, dar care efectuau servicii de taximetrie.
Investigațiile au demonstrat că liderul grupului din Ferentari era asociat cu gruparea cunoscută sub denumirea de ”Capai sau Kapai”, și ea implicată – spun procurorii – în traficul de heroină.
”Pentru a fi lăsat să își desfășoare activitatea infracțională de trafic de droguri de mare risc – heroină în zona ghetoului din cartierul Ferentari, deși asociat cu gruparea ”Capai”, suspectul era condiționat de plata în mod constant a unor sume de bani – așa denumita ”taxă de protecție” membrilor grupării ”Ștoacă”, susțin procurorii DIICOT.
Chiar dacă unii dintre ”locotenenți” liderului au fost prinși de anchetatori, gruparea a continuat să acționeze. Au fost stabilite locuri în care erau depozitate drogurile și adunați bani, au fost căutate noi surse de procurare a drogurilor și a fost pus la punct un program strict, în ture, a celor care vindeau heroina în stradă. Era ținută o evidență detaliată a cantităților vândute și a clienților.
În plus, drogurile erau transportate doar de persoane de încredere, printre care și fratele șefului grupării, iar liderul locuia într-o zonă secretă, în afara ghetoului. Procurorii susțin că ”afacerea” nu s-a oprit nici în timpul crizei de heroină din luna mai a acestui an, când, deși cantitățile erau mici, iar marfa de proastă calitate, prețurile au crescut.
Heroină transportată cu trenul
Polițiștii antidrog și procurorii DIICOT au documentat și acțiunile unui alt suspect din Iași, care controlează traficul cu heroină din zona cartierului „Dallas”, cunoscut pentru consumatorii din rândul tinerilor și al cetățenilor de etnie rromă.
”Cu privire la modul de operare a suspectului în procurarea heroinei a rezultat faptul că se deplasează cu trenul în municipiul București, însoțit de alte persoane de sex feminin, iar după ce procură heroina, aceasta este disimulată de către persoanele de sex feminin în vagin, revenind tot cu trenul înapoi către municipiul Iași”, au detaliat anchetatorii.
DIICOT a identificat un alt important dealer de heroină din județul Iași, care se aproviziona frecvent cu heroină din Ferentari.