Prin Decizia nr.68 Înalta Curte de Casație și Justiție a admis sesizările formulate de Tribunalul Constanţa – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile cu privire la următoarea chestiune de drept:
Dacă recunoaşterea calităţii de persecutat etnic a persoanei născute în timpul refugiului părinţilor are ca efect stabilirea doar în favoarea acesteia a drepturilor prevăzute de O.G. nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice sau implică şi acordarea către copilul acestei persoane a indemnizaţiei prevăzute de art. 31 alin. 3 din acelaşi act normativ.
Înalta Curte în cadrul ședinței din 9 octombrie a stabilit că: în interpretarea dispoziţiilor art. 3 indice 1 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de aceste prevederi pot beneficia numai copiii persoanelor care erau născute sau cel puţin concepute la data determinată a refugiului, expulzării sau strămutării în altă localitate, evenimente prevăzute de art. 1 alin. (1) lit. c) din ordonanţă.
Obligatorie, potrivit art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.