Cei patru indivizi, trei sibieni și un orădean, care acum aproape 4 ani au furat peste 370 de poșete Prada dintr-un camion parcat în curtea unei firme din Aleșd, au fost condamnați la pedepse mai aspre de Curtea de Apel Oradea. Prin hotărârea dată luni, instanța a acceptat apelul introdus de cunoscuta firmă de produse de lux și a majorat pedepsele aplicate inculpaților. În plus, aceștia vor trebui să achite contravaloarea genților furate, de aproape 157.000 de euro.
Potrivit sentinței de azi a Curții de Apel Oradea, care a admis apelul companiei Prada, trei dintre hoții din dosarul ”Prada” au primit pedepse majorate cu un an. Este vorba despre Lucian Gabriel Silaghi și Mihai Cosmin Rusu, a căror pedepse au fost majorate de la un an și 6 luni de închisoare la 2 ani și 6 luni de detenție, respectiv Ionuț Nicolae Lascu, care va executa 5 ani și 8 luni de închisoare, față de 4 ani și 8 luni, cât a fost condamnarea la Judecătoria Oradea.
Al patrulea participant la furt, Ioan Constantin Cârstea, a fost condamnat la o pedeapsă dublă față de cea aplicată de instanța de fond, astfel că va sta 3 ani după gratii.
Lovitură și anchetă, ca într-un film de acțiune
Pe 24 ianuarie 2018, reprezentanții unei firme de transport din Aleșd anunțau Poliția că sute de genți Prada au fost furate, în cursul nopții ce tocmai trecuse, dintr-un camion parcat în curtea companiei. Hoții forțaseră poarta de la intrarea în curte, au desfăcut prelata și au dispărut cu 260 de poșete mari și alte 116 de dimensiuni mai mici. Valoarea loviturii: în jur de 162.000 de euro.
Furtul fusese surprins de camerele de supraveghere al firmei, iar imaginile arătau că hoții, cu fețele mascate, au lovit de două ori. Prima dată au intrat în remorcă puțin după ora 23:00 a serii de 23 ianuarie, iar a doua oară au acționat după ora 2:00 a dimineții de 24 ianuarie. Marfa furată de trei indivizi a fost încărcată într-o dubiță albă, al cărei șofer îi aștepta lângă gardul curții, după care hoții au dispărut.
Anchetatorii s-au pus imediat pe treabă și în scurt timp au refăcut filmul loviturii. Au pus cap la cap declarațiile unor martori, imagini de pe camere de supraveghere, unele chiar ale CNAIR, au ascultat telefoane și au monitorizat conturi de Facebook, pentru a strânge probe împotriva autorilor.
Marfă de lux, încărcată la Sibiu
Polițiștii și procurorii au aflat că șoferul camionului, angajat de 4 ani la firma din de transport din Aleșd, fusese trimis cu marfă la București, pe 22 ianuarie 2018. La întoarcere, omul oprise la Sibiu, de unde a preluat mai mulți paleți cu poșete pe care trebuia să le aducă unei firme din Oradea. Pe drum, discutase cu șeful său, care i-a cerut să lase camionul cu marfă în curtea firmei, așa cum mai făcuse și altădată, urmând ca a doua zi să fie stabilit cine le va transporta mai departe, spre Oradea.
Șoferul a făcut exact ce i s-a spus, astfel că, pe 23 ianuarie, seara, a lăsat camionul la garajele firmei și a plecat spre casă. N-avea însă de unde să știe că pe tot parcursul drumului a fost urmărit îndeaproape de trei indivizi, aflați într-o mașină, din care supravegheau orice mișcare.
Au descoperit-o însă polițiștii, pornind de la niște interceptări telefonice într-un alt caz, al unui orădean stabilit în Sântandrei, bănuit de implicare în prejudicierea concernului Volkswagen cu 2 milioane de euro.
Interceptări și mesaje de la un dispozitiv de urmărire
În aceeași perioadă, în vizorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea se afla un șofer de camion de 39 de ani, din Sântandrei, Lucian Gabriel Silaghi. Procurorii aveau suspiciuni că bărbatul, șofer la o firmă de transport internațional, ar avea o legătură cu înlocuirea cu saci de nisip a unor injectoare auto care erau fabricate în Iași și trebuiau transportate în Germania. Pe 3 ianuarie, când camionul a ajuns la destinație, cei de la Volkswagen au observat că piese de 2 milioane de euro se prefăcuseră în… nisip. După ce nemții i-au anunțat pe cei de la firma de transport din România, Silaghi nu le-a mai răspuns celor din urmă la telefon, astfel că au fost sesizate autoritățile.
Ca să afle ce s-a întâmplat, procurorii orădeni i-au pus sub urmărire telefoanele lui Silaghi, începând cu 18 ianuarie 2018. Iar măsura și-a dovedit eficiența acolo unde nimeni nu se aștepta.
Cinci zile mai târziu, în seara de 23 ianuarie, între orele 19:27 și 21:14, anchetatorii au observat că pe unul din telefoanele supravegheate au fost primite mai multe mesaje cu coordonate de localizare. Mesajele erau precedate de un apel scurt, ceea ce indica faptul că în acest fel erau primite date de la un dispozitiv de urmărire GPS Tracker Auto.
”Dispozitivele sunt folosite pentru monitorizarea live printr-o aplicația pentru smartphone și localizarea precisă în timp real, comunicarea realizându-se prin SMS-uri. Pentru această metodă se introduce în dispozitiv o cartelă SIM cu credit, iar pentru a afla locația vehiculului se apelează numărul cartelei aferente dispozitivului. Acesta va respinge apelul, moment în care se va trimite pe telefonul celui care a amplasat dispozitivul un mesaj ce conține coordonatele cu locația în care se află dispozitivul în acel moment. Se poate seta și pentru monitorizare continuă prin SMS, fără a mai fi nevoie să se trimită sms de fiecare dată când se dorește să se afle locația dispozitivului”, au explicat specialiștii Poliției.
Comparând datele primite pe telefonul lui Silaghi, anchetatorii au observat că acestea indicau exact traseul parcurs din Cluj până la Aleșd de camionul care adusese transportul de poșete Prada.
Urmărirea
Imediat, procurorii și polițiștii au cerut înregistrări video surprinse de camerele de supraveghere amplasate pe traseul parcurs de camion. Așa au observat că vehiculul greu fusese supravegheat îndeaproape de un Ford gri, care apare inclusiv pe imaginile înregistrate de camerele de verificare a rovinietei, instalate de CNAIR.
Investigatorii au aflat de la angajatul unei benzinării din Cluj că Fordul oprise într-o parcare pentru camioane, iar unul dintre cei trei bărbați care au coborât din autoturism se dusese grăbit spre locul unde staționau TIR-urile. Era momentul în care a fost montat dispozitivul de urmărire, au aflat, mai târziu, oamenii legii.
Tot ei au stabilit că, deși înmatriculat în Polonia, Fordul era folosit de un sibian, Mihai Cosmin Rusu, de 36 de ani. Al doilea dintre cei implicați în furt tocmai fusese descoperit.
Verificări pe Facebook și OLX
Anchetatorii și-au mutat verificările pe Facebook și au descoperit că, printre prietenii lui Mihai Cosmin Rusu se aflau atât Lucian Gabriel Silaghi, cât și alți doi sibieni: Ioan Constantin Cârstea (30 de ani) și Ionuț Nicolae Lascu (de 28 de ani). Ultimii doi apăreau și în imaginile surprinse în benzinăria de lângă parcarea de camioane din Cluj. Analizându-le îmbrăcămintea, investigatorii au observat că Lascu și Cârstea au participat și la furtul din Aleșd.
Fuseseră descoperiți astfel toți cei patru indivizi implicați în dispariția poșetelor Prada.
Anchetatorii mai urmau să descopere unde au ajuns gențile de lux furate, iar pentru asta au verificat anunțuri date pe OLX în acest sens. Au dat inclusiv de un orădean care a cumpărat o geantă dintre cele furate de la o femeie din Arad, care i-a spus că mai are astfel de poșete de vânzare. Urmărindu-i acesteia telefonul, procurorii au aflat că arădeanca primise marfa furată de la un localnic de 48 de ani.
Un alt anunț i-a condus pe polițiști pe urmele unui alt sibian, Adrian Sorin Floriță, de 38 de ani. O femeie polițist, sub acoperire, a cumpărat de la acesta două dintre gențile furate din Aleșd, în schimbul a 1200 de euro.
Percheziții în patru județe
Cu probele strânse la dosar, procurorii și polițiștii au cerut acordul instanței, iar pe 11 aprilie 2018 aveau loc 17 percheziții în Oradea, Sântandrei, Arad, Sibiu și în județul Cluj. Cu această ocazie au fost găsite mai multe poșete, telefoane și dispozitivul GPS Tracker. La descinderile făcute în locuințele lui Rusu și Floriță au fost descoperite și substanțe despre care se bănuia că sunt droguri, astfel că pe fir au intrat și procurorii DIICOT. În plus, la percheziția făcută la Adrian Floriță au fost găsite și două arme tip asalt și un pistol.
Rusu, Lascu și Cârstea au susținut că nu au premeditat furtul poșetelor Prada și că ideea le-a venit când, aflați într-un bar din Sibiu, au văzut un camion care ieșea din curtea unei firme din oraș. Știind că acolo se fabrică genți scumpe, au început să-l urmărească.
Au recunoscut că, la benzinăria din Cluj, Mihai Cosmin Rusu pusese dispozitivul de urmărire sub camionul oprit în parcare. Aparatul a fost primit de Rusu chiar de la Silaghi, motivând că vrea să-și urmărească prietena despre care avea bănuiala că îl înșeală.
Pe drum spre Oradea, Mihai Rusu l-a sunat pe Lucian Gabriel Silaghi, căruia i-a cerut să îi ajute cu un vehicul mai mare, de transport marfă. Acesta din urmă a acceptat și a venit în Aleșd cu o dubiță pe care o cumpărase de puțin timp din Anglia. Cu acest vehicul au fost aduse apoi în Oradea poșetele furate.
Silaghi a declarat apoi că a negociat vânzarea genților cu un timișorean găsit pe internet, care i-a oferit 12.000 de euro pentru toată marfa. Din acești bani, 5.000 de euro i-a păstrat pentru el, iar 7.000 de euro i-a dat lui Rusu, care i-a împărțit cu Ionuț Lascu și Constantin Cârstea. Cel din urmă a păstrat și 10 genți, pe care le-a dat pentru a le vinde lui Adrian Floriță, care a negat că ar fi știut că sunt furate. Acuzat de tăinuire, acesta a fost condamnat la plata unei amenzi de 2200 de lei.
Și Lucian Silaghi a rămas cu 6 genți, dintre care trei le-a dat surorii lui, iar alte trei unei vecine.
Al șaselea inculpat, cel care a fost suspectat că a plasat poșete femeii din Arad, nu a recunoscut acuzația care i-a fost adusă. Totuși, a fost condamnat să plătească o amendă de 5500 de lei.
Comments 1