Decizie importantă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a stabilit, miercuri, că dobânzile şi penalitățile se aplică doar la prejudiciul produs prin comiterea faptei de evaziune fiscală, fără a se lua în considerare majorarea cu 20% din baza de calcul. Decizia se referă la reglementările care permit unui învinuit sau inculpat să scape de închisoare dacă acoperă integral prejudiciul cauzat prin fapta sa.
Minuta deciziei 66/29 septembrie 2021 a ÎCCJ:
”Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel București – Secția a II-a penală în dosarul nr. 1059/98/2018, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: „Dacă dobânzile şi penalitățile se aplică la prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul sau dobânzile şi penalitățile se calculează doar la prejudiciul produs prin comiterea faptei” și stabilește următoarele:
Dobânzile şi penalitățile la care se referă art. 10 alin. (11) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale se aplică doar la prejudiciul produs prin comiterea faptei, fără a se lua în considerare majorarea cu 20% din baza de calcul.
Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.”
Articolul vizat de hotărârea prealabilă – art. 10 alin. (11) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale:
(1) În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depășește 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică pedeapsa cu amenda.
(1^1) În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare.
(1^2) Dispozițiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaților chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin. (1) și (1^1). (
(2) Dispozițiile prevăzute la alin. (1) nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârșit o infracțiune prevăzută de prezenta lege într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin. (1).
Sesizarea prealabilă a fost formulată într-un dosar de evaziune fiscală aflat pe rolul Curții de Apel București și a fost înregistrată, pe 2 iunie 2021, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Cazul se referă la două persoane, condamnate în primă instanță la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. Prin aceeași hotărâre, judecătorii i-au obligat la plata către bugetul de stat a 509.000 de lei, din care 203.000 de lei impozit pe profit și peste 305.000 de lei TVA. La această sumă se adaugă dobânzi și penalități de întârziere de mai bine de 526.000 de lei.
Întregul prejudiciu a fost recuperat, prin plată voluntară, au constatat magistrații. În plus, unul dintre inculpați a achitat peste 100.000 de lei, reprezentând majorarea de 20% prevăzută de art. 10 alin. 1 ind. 1 din Legea nr. 55/2021, coeficient raportat la prejudiciul stabilit în dosar.
Curtea a reținut că, în privința art. 8 și 9 din Legea nr. 241/2005, prin introducerea art. 10 alin.11 și alin. 12 din Legea 55/2021 s-a reglementat o cauză de nepedepsire, care se aplică, indiferent de valoarea prejudiciului, dacă, în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, este acoperit integral. În acest caz, fapta nu se mai pedepsește.
În schimb, ANAF a cerut ca inculpații să achite și penalitățile aferente celor 20 de procente din baza de calcul deja achitate, raportat la formularea din art.10 alin. 11 din Legea 55/2021. Avocatul inculpaților a arătat, însă, că nu există în cadrul AJFP o rubrică prin care să fie calculate penalități la penalități.
Curtea a încuviințat cererea formulată de către inculpați și a dispus sesizarea Curții Supreme pentru a se pronunța dacă dobânzile și penalitățile se aplică la prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, sau se calculează doar la prejudiciul produs prin comiterea faptei.
DOCUMENT – Textul complet al încheierii de sesizare prin mecanismul întrebării prealabile: