Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, miercuri, o sesizare prealabilă formulată de Curtea de Apel Cluj într-un dosar al unei șoferițe prinse după ce ar fi consumat substanțe psihoactive (cannabis) și avea și o alcoolemie record de 2,49 la mie. Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a stabilit că fapta inculpatei ”întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii prevăzute de art. 336 alin. (1) şi (2) din Codul penal (Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe), infracţiune unică”.
Decizia ÎCCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală:
Admite sesizarea formulată de către Curtea de Apel Cluj – Secţia penală şi de minori, în dosarul nr. (…), prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: ”Dacă fapta unei persoane de a conduce pe drumurile publice un autovehicul, care la momentul prelevării mostrelor biologice, a avut o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge şi care se afla sub influenţa unor substanţe psihoactive, întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii cu conţinut alternativ prevăzute de art. 336 alin. (1) şi (2) din Codul penal sau întruneşte elementele de tipicitate a două infracţiuni cu conţinuturi alternative în concurs ideal, prevăzute de art. 336 alin. (1) din Codul penal şi art. 336 alin. (2) din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. (2) din Codul penal?” şi, în consecinţă stabileşte: Fapta unei persoane de a conduce pe drumurile publice un autovehicul, având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge şi aflându-se sub influenţa unor substanţe psihoactive, întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii prevăzute de art. 336 alin. (1) şi (2) din Codul penal, infracţiune unică.
Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 23 februarie 2022.
Cazul în care a fost formulată sesizarea prealabilă a fost soluționat în primă instanță de Judecătoria Bistrița. Aceasta a condamnat-o la 1 an 4 luni și 20 de zile de închisoare pe o șoferiță pe care polițiștii au prins-o, în vara lui 2020, conducând băută și sub influența substanțelor psihoactive. Analizele toxicologice au arătat o alcoolemie record, de 2,49 la mie la prima probă și 2,30 la mie la a doua probă.
De asemenea, în sânge a fost găsit tetrahidrocannabiol (THC), ceea ce însemna că femeia a consumat și cannabis.
Sentința judecătoriei a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Cluj.
Reprezentantul Parchetului a considerat că în cazul șoferiței pot fi reținute două infracțiuni în concurs ideal – conducere a unui vehicul sub influența alcoolului și conducere a unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive. În schimb, apărarea a susținut că trebuie reținută o singură infracțiune, pe considerentul că urmarea imediată – respectiv starea de pericol creată – este unică, ”având izvorul în incapacitatea psihofizică a persoanei aflate în cele două situații incriminate de a conduce vehicule pe drumurile publice în condiții de siguranță”.
DOCUMENT – Textul complet al încheierii de sesizare prin mecanismul întrebării prealabile: