În Monitorul Oficial nr. 660 din data de 19 iulie 2023, s-a publicat Decizia ÎCCJ (Complet DCD) nr. 37/2023, în materie civilă, referitoare la interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 906 alin. (4) din Codul de procedură civilă.
Prin Decizia nr. 37/2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis sesizarea formulată de Tribunalul București – Secția a IV-a civilă, în Dosarul nr. 28.297/302/2021, și, în consecință, a stabilit că în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 906 alin. (4) din Codul de procedură civilă, este posibilă fixarea sumei definitive ce i se datorează creditorului, cu titlu de penalități, pentru un interval de timp mai mare de 3 luni, dar compus numai din termene de câte 3 luni.
Înalta Curte a respins ca inadmisibilă sesizarea formulată de Tribunalul București – Secția a IV-a civilă, în același dosar, în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: „În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 906 alin. (4) din Codul de procedură civilă, se poate stabili suma definitivă datorată cu titlu de penalități în ipoteza stingerii obligației ulterior sesizării instanței cu cererea de stabilire a sumei definitive și după trecerea unui interval de cel puțin trei luni de la data comunicării încheierii de aplicare a penalităților?”.
„Art. 906 – Aplicarea de penalități
(4) Dacă în termen de 3 luni de la data comunicării încheierii de aplicare a penalității debitorul nu execută obligația prevăzută în titlul executoriu, instanța de executare, la cererea creditorului, va fixa suma definitivă ce i se datorează cu acest titlu, prin încheiere, dată cu citarea părților. Creditorul poate solicita fixarea sumei definitive cu titlu de penalități de întârziere după trecerea fiecărui termen de 3 luni în care debitorul nu își execută obligația prevăzută în titlu executoriu, până la stingerea ei completă.”