Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis, marți, cererea de revizuire formulată de omul de afaceri sirian Mustafa Tartousi în dosarul în care a fost judecat pentru implicare în fuga din țară a lui Omar Hayssam. În 2012, Tartousi a fost achitat de Curtea de Apel Oradea, dar doi ani mai târziu a fost condamnat la 7 ani de detenție de curtea supremă. Prin hotărârea de azi, Înalta Curte a desființat hotărârea de condamnare de acum opt ani doar în ceea ce-l privește pe Mustafa Tartousi și a dispus rejudecarea apelului declarat de DIICOT Oradea împotriva sentinței de achitare din 2012.
Minuta hotărârii 268/20 decembrie 2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție
În temeiul art.465 alin.11 lit.b Cod procedură penală, admite cererea de revizuire formulată de către revizuentul Tartousi Mustafa împotriva deciziei penale nr.(…)/A din data de 07 octombrie 2014, pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. (…)/35/2009.
Desfiinţează, în parte, decizia penală atacată numai cu privire la condamnatul-inculpat, Tartousi Mustafa, şi dispune rejudecarea apelului declarat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea împotriva sentinţei penale nr. (…)/PI/2012, din 8 octombrie 2012, a Curţii de Apel Oradea – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori.
Anulează toate formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. (…)/PI/2012, din data de 08 octombrie 2012, pronunţată de către Curtea de Apel Oradea – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori, rămasă definitivă prin decizia penală nr. (…)/A din 07 octombrie 2014, pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Secţia penală, în dosarul nr. (…)/35/2009.
Fixează termen la data de 25 ianuarie 2023, cu citarea revizuientului inculpat Tartousi Mustafa. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 20 decembrie 2022.
Achitat de Curtea de Apel Oradea, condamnat de ÎCCJ
Omul de afaceri sirian Mustafa Tartoussi a fost trimis în judecată de DIICOT, în 2007, alături de Mukhles şi Mahmoud Omar, frații lui Omar Hayssam. Cei trei au fost acuzați că, în perioada 23-30 iunie 2006 ar fi planificat şi înlesnit ieşirea frauduloasă din România a lui Omar Hayssam, care fusese trimis în judecată pentru acte de terorism prin organizarea şi finanţarea operaţiunii de răpire a trei jurnalişti români în Irak.
În 2009, dosarul privind fuga din România a lui Omar Hayssam a ajuns la Curtea de Apel Oradea după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucureşti. Pe 8 octombrie 2012, instanța orădeană i-a achitat pe cei trei inculpați. DIICOT a declarat apel, iar, în 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Tartousi la 7 ani de detenție.
În 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că instanțele din România i-au încălcat omului de afaceri Mustafa Tartousi dreptul la un proces echitabil. Acesta a acuzat faptul că nu i-a fost acceptată cererea de audiere a căpitanului vasului la bordul căruia Omar Hayssam ar fi fugit din România în 2006. În schimb, CEDO a respins plângerea lui Tartousi potrivit căruia drepturile sale au fost încălcate prin faptul că o judecătoare din completul care l-a condamnat, în 2014, la 7 ani de închisoare, ”nu a participat la redactarea deciziei și nici nu a semnat-o ea însăși”.