În cadrul ședinței din 31 martie 2025, prin Decizia nr. 108, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Constanţa, Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie, în dosarul nr. 27888/212/2023, prin care se solicita pronunţarea unei hotărâri prealabile cu privire la următoarea chestiune de drept:
„Dacă poate fi subiect activ al infracţiunii prevăzute de art. 272 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 31/1990, privind societăţile, administratorul unei societăţi cu răspundere limitată.”
În urma deliberărilor, ÎCCJ a stabilit că: Administratorul unei societăţii cu răspundere limitată nu poate fi subiect activ al infracţiunii prevăzute de art. 272 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 31/1990, privind societăţile.
Conform art. 272 alin. (1) din Legea nr. 31/1990, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amendă fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societății care, printre altele, „se împrumută, sub orice formă, direct sau printr-o persoană interpusă, de la societatea pe care o administrează, de la o societate controlată de aceasta ori de la o societate care controlează societatea pe care el o administrează, suma împrumutată fiind superioară limitei prevăzute la art. 144^4 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societăți să îi acorde vreo garanție pentru datorii proprii.”
Decizia este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, conform art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.