Soluția ÎCCJ prezintă o deosebită importanță, chiar și în contextul Legii nr. 72/2022 care a instituit amnistia pentru acest tip de obligații fiscale, întrucât invalidează o practică des întâlnită, profund nelegală, dar mai ales extrem de păgubitoare pentru companiile din domeniul construcțiilor.
Practica organelor fiscale era susținută exclusiv de aspecte ce țin de neclaritatea legii și de o interpretare forțată, incompletă și mecanică a unor mențiuni din documentele contabile, cu ignorarea totală a probelor existente la dosar și a dispozițiilor legale relevante, arată Juridice.ro, citată de Profit.ro.
Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis că ANAF a recalificat greşit diurnele drept venituri salariale pentru care trebuie plătite contribuţii sociale. O firmă de construcţii care detașa salariați în străinătate și care le plătea diurnă a obținut, la ICCJ, anularea deciziilor de impunere, emise de ANAF, prin care era obligată la plata suplimentară a peste 23 de milioane de lei. Instanţa a arătat că decizia ANAF de încadrare a diurnelor în categoria veniturilor salariale e forţată.Inspectorii ANAF au considerat că este vorba de venituri salariale pentru care trebuie plătite contribuții sociale.Această soluție definitivă dată de ICCJ la recursul ANAF aduce o clarificare binevenită a cadrului legal incident atât din perspectivă fiscală, cât și din perspectiva legislației muncii, care confirmă – cu titlu obligatoriu față de organele fiscale pentru controalele fiscale viitoare derulate la nivelul companiei – interpretarea și poziția corectă a companiei din perspectiva tratamentului fiscal aplicat sumelor acordate cu titlu de diurna angajaților săi detașați transnațional până la modificarea legislației fiscale în acest domeniu, precizează sursa citată.