Totul ar urma să se întâmple în doi ani. Prefectul de Bihor Dumitru Țiplea s-a gândit cum ar putea beneficia de servicii medicale primare și oamenii din cătunele izolate și din comunele mai mici care nu oferă o un număr suficient de pacienți ca să fie rentabile și pentru medicii de familie. Prefectul s-a gândit că trebuie <să căutăm soluții de a suplimenta veniturile medicilor, de a crea condiții de viață acolo pentru medicii, de a crea condiții corespunzătoare în cabinetele medicale. Practic, ne propunem ca, în doi ani, fiecare bihorean să aibă acces la medicina primară, oriunde locuiește >, explică Dumitru Țiplea. Medicii de familie care se vor stabili la țară vor primi bonusuri în bani, locuință de serviciu sau teren pentru a-și construi o casă. Acesta e proiectul pe care Ilie Bolojan spune că ”l-am gândit împreună în noiembrie și decembrie”. Aceasta și pentru că prefectul, ca instituție, nu dispune de fonduri pentru investiții, spre deosebire de Consiliul județean. Subvențiile vor fi diferențiate, de exemplu în cazul în care
medicul are cabinetul în comuna respectivă, dar nu locuiește acolo când „subvenția va fi mai mică”, dacă medicul locuiește acolo, deci este disponibil și după-amiaza și seara subvenția va fi mai mare.„ Urmează să semnăm un protocol, în care medicii de familie să fie motivați să meargă și în cătunele izolate și în comunele mai mici care nu oferă o un număr suficient de pacienți și să căutăm soluții de a suplimenta veniturile medicilor, de a crea condiții de viață acolo pentru medicii, de a crea condiții corespunzătoare în cabinetele medicale. Practic, ne propunem ca, în doi ani, fiecare bihorean să aibă acces la medicina primară, oriunde locuiește”, a promis prefectul de Bihor.Practic, Bolojan face promisiuni pentru perioada în care ar putea avea un nou mandat la CJ Bihor deși s-a ferit să spună că va mai candida:
„ Consiliul Județean va aloca 1.000 de euro, lunar, bonus salarial pentru medicul care se duce într-o astfel de comună. Consiliul Județean va aloca, în fiecare lună, niște bonusuri financiare, pentru o perioadă de 2-3 ani ”, spune Bolojan care vede și primăriile partenere în acest proiect, ele urmă să pună la dispoziția medicilor cabinet medical pus la punct, locuință de serviciu, loc de casă, în cazul celor care vor să se stabilească acolo.Dacă proiectul e de succes în Bihor, acesta ar putea fi extins la nivel național. Nu e prima dată când liberalii își propun să facă Bihorul atractiv pentru medici. Un astfel de proiect, dar destinat medicilor de top a fost gândit pentru spitalele din Oradea.