Nu se mai regăsea în viața tumultoasă a orașului, așa că a decis să-și convingă soția să o ia de la capăt într-un loc ce azi pare raiul pe Pământ. Atunci, totul era o aventură, iar mulți prieteni au spus că vor îngheța acolo în prima iarnă…I-a promis soției o casă și au stat 2 ani și 7 luni într-un vagon forestier împrumutat. Fără încălzire centrală, fără curent, fără baie, fără aragaz. Dar el a știut dintotdeauna că e un drum fără întoarcere.
Dorel Cutuș era şofer de TIR, iar soția sa Adriana, ospătar la sanatoriul de copii din Băile 1 Mai.Doru Cutuș era pasionat de pescuit și odată, în timp ce pescuia la Roșia un localnic i-a spus să plece de pe proprietatea lui. Și-a promis că într-o zi va fi și el proprietar acolo, iar în 2008 avea cu acte 15.000 mp în zona Roșia, la Șoimuș. Ce-I drept aveai greu acces acolo, trebuia ca din Roșia să mai mergi jumătate de oră cu mașina. Păstrăvăria Lostrița din Maramureș cu liniștea ei l-a fascinate imediat ce a văzut locul și vedea cu ochii minții ce avea să facă, la rândul său pe terenul cumpărat. Adriana visa la o casă pe deal în Oradea, el visa să vândă apartamentul , să se mute în inima pădurii și să investească în păstrăvărie.
Gata să împartă Raiul
Păstrăvăria Lostrița a avut efect ca de magnet și asupra Adrianei, iar soțul său a profitat oarecum de entuziasmul femeii care deja cocheta cu idea de a se muta în pădure, dar să aibă curent. I-a promis soarele și luna, că va fi bogată, dar Adriana mărturisea că a plâns doi ani și 7 luni cât a stat în vagonul forestier cu soțul său încât se miră că o mai ascultă ochii. “Era ca o luptă între noi, eu îmi doream una, el alta, îmi era greu până și să nu mă uit la ceas”, spunea Adriana Cutuș. Își băgase toți banii din apartament plus 87.000 de euro, bani obţinuţi printr-un proiect european, în păstrăvărie. În aprilie 2009 au pus în apă primii puieţi.Vlad, fiul lor avea 17 ani când s-a mutat la Șoimuș. Nu avea ce să facă cu tehnologia fiindcă nu avea semnal.
A studiat la Timișoara, dar gândul îi era la Păstrăvăria Șoimuș, așa că s-a întors la ai lui. Au accesat fonduri europene de peste 260.000 euro, au o cabana, un lac de agrement, animale pentru o minigrădină zoo. Păstrăvăria lor a fost încă de acum câțiva ani parte a unui program al Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă şi Promovarea Turismului Bihor (ADDePT), în cadrul proiectului “Descoperă Bihorul – Natură, Cultură, Tradiţii”, menit să promoveze frumuseţile judeţului.”Pur și simplu nu ne-am gândit că putem reuși”, a mărturisit Adriana Cutu; pentru echipa emisiunii Asta-i România difuzată de Kanal D. Ani de zile, Doru Cutuș a umblat să vândă păstravi cu sacoșa pe la restaurant. Azi lumea îi caută, vând 8 tone de pește pe an, ceea ce conform lui Doru Cutuș înseamnă 20-23.000 euro pe lună.
Următorul pas pentru familia Cutuş va fi un nou proiect cu fonduri europene, o terasă, căsuțe de vacanță unde cei care vor să vadă cum trăiesc o vor putea face muncind cot la cot cu ei.
Reportajul Kanal D îl puteti vedea aici: https://www.facebook.com/watch/?v=1100403573992145