Șase cercetători ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, printre care și un masterand, au lansat cea mai complexă platformă de monitorizare a efectelor economice ale pandemiei de COVID-19.
Ne-am propus să actualizăm datele în regim zilnic…Pe baza estimărilor noastre, avem o evoluție anuală a PIB-ului din România de – 6,5%, potrivit calculelor noastre. Noi credem că până la sfârșitul anului avem această scădere. Pentru ultimele luni vedem o scădere de -15%.”,
a spus Levente Szász, prodecan al FSEGA, pentru Antena 3.
Potrivit platformei, Bihorul va înregistra cea mai mare scădere a PIB-ului dintre județele care compun Alianța Vestului: 16,6%. Comparativ: Cluj va avea o scădere de 14,8%, Arad, va înregistra o scădere de 16,4%, în timp ce economia Timișului va scădea cu 15,4%.
Platforma realizată de cercetătorii Facultății de Științe Economice din cadrul Universității Babeș-Bolyai va oferi date la zi și după ridicarea restricțiilor impuse de pandemiei. Aceasta va funcționa ca centrul de monitorizare a situației economiei românești și va atrage inclusiv studenți care să ajute la o centralizare zilnică a datelor. Până acum, în România au fost confirmate 11.616 de cazuri cu infecția Sars-cov-2 dintre care 3404 de persoane s-au vindecat. Numărul testelor realizate urcă la 150.309.
Datele pot fi consultate aici:
Cu cât s-au scumpit alimentele martie 2020 față de februarie 2020:
Cartofii – 8,74%
Fructe proaspete – 5,22%
Făina – 1,79%
Conseve din carne – 1,26%
Brânza – 1,02%
Pâine – 0,97%.
Culturile agricole ”sunt compromise anul acesta cu peste 50%”.
Au fost pierderi în turism de peste 500 de milioane de euro.