Obligatoriu din decembrie 2021 și în România, formularul PLF (Passenger locator form), prin care autorităţile sanitare pot urmări contactele călătorilor care sosesc în țară la bordul oricărui mijloc de transport, poate fi completat cu cel mult 24 de ore înainte de sosirea în țară și în cel mult 24 de ore de la trecerea prin vamă. În lipsa acestui document, călătorii riscă o amendă cuprinsă între 2000 și 3000 de lei, avertizează autoritățile române.
Formularul PLF se completează individual, în format digital, de către fiecare persoană care intră pe teritoriul României – documentul este disponibil AICI. Tuturor celor care se prezintă în punctele de trecere a frontierei fără să dețină un astfel de formular le revine obligația de a-l completa în maximum 24 de ore de la intrarea în țară.
Documentul conține datele personale și de contact, țara, regiunea și localitatea de unde persoana călătorește spre România, inclusiv cele tranzitate, localitatea și adresa de destinație în România, mijlocul de transport cu care călătorește, data intrării în țară și informații despre însoțitorii minori – dacă este cazul.
La controlul de la graniță, Poliţia de Frontieră verifică existența documentului PLF prin citirea CNP de pe actul de identitate sau a numărului documentului de călătorie. Cei care nu-l au la intrarea în țară și nici nu-l completează în următoarele 24 de ore, riscă să fie amendați. Doar DSP Bihor a emis, din 20 decembrie 2021 până la începutul acestei săptămâni, 4.693 procese-verbale de sancționare cu câte 2.000 lei pentru cei care nu au respectat obligația completării PLF.
În prezent, formularul este utilizat în 18 state din Uniunea Europeană.