Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a anunțat lansarea, pe 12 octombrie, la ora 10:00, a etapei de înscriere în cadrul măsurii 1 “Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile” din cadrul schemei de ajutor de stat pentru firmele afectate de criza COVID-19. Doritorii pot completa formularul de înscriere care este activ până pe 16 octombrie, la ora 20:00. Schema de ajutor de stat este una din cele trei cuprinse în Ordonanța de urgență 130/31 iulie 2020, în valoare totală de un miliard de euro. Bugetul alocat pentru microgranturi este în valoare totală de 100 milioane euro.
”Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri anunța lansarea etapei de înscriere în cadrul măsurii 1 “Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Formularul electronic de înscriere în cadrul măsurii 1 “Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile” va fi activ pe link-ul granturi.imm.gov.ro începând de luni, 12 octombrie, ora 10:00.
Formularul de înscriere va rămâne activ până vineri, 16 octombrie, ora 20:00, cu posibilitatea prelungirii perioadei de înscriere până la epuizarea bugetului.
Potrivit OUG 130/2020, cele trei forme de sprijin din fonduri externe nerambursabile pentru IMM reprezintă:
- microgranturi pentru microîntreprinderi, acordate din fonduri externe nerambursabile sub formă de sumă forfetară;
- granturi pentru capital de lucru acordate beneficiarilor sub formă de sumă forfetară și în procent din cifra de afaceri;
- granturi pentru investiții productive acordate IMM-urilor din fonduri externe nerambursabile în baza evaluării proiectului de investiții depus.
Microgranturile, cu o valoare de 2.000 euro, se acordă o singură dată, sub formă de sumă forfetară și sunt destinate:
a) întreprinderilor mici și mijlocii care fac dovada prin situațiile financiare depuse că nu dețin salariați cu contract individual de muncă la data de 31.12.2019;
b) PFA, ONG-uri cu activitate economică în unul din domeniile de activitate prevăzute în Anexa nr 1;
c) PFA/CMI dacă au fost implicte în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19 care nu au beneficiat de stimulentul medicat acordat în baza OUG 43/2020.
Suma forfetară de 2.000 euro se va utiliza pentru acoperirea anumitor tipuri de cheltuieli detaliate în Schema de ajutor de stat. Cererile de finanțare depuse în cadrul apelurilor de proiecte sunt selectate în ordinea depunerii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate.
Granturile destinate capitalului de lucru vor avea valoare cuprinsă între 2.000 și 150.000 euro, fondurile alocate fiind în valoare de 350 milioane euro.
Alocarea grantului pentru capital de lucru se realizează pe bază de cotă procentuală din cifra de afaceri, fiind destinat IMM-urilor a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost interzisă sau redusă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă.
Valoarea sprijinului din fonduri externe nerambursabile pentru capital de lucru se stabilește în tranșe, în funcție de cifra de afaceri aferentă anului 2019 şi reprezintă 15% din aceasta, nu mai puțin de 2.000 euro și nu mai mult de 150.000 euro, bugetul alocat fiind în valoare de 350 milioane euro. Valoarea granturilor nu include cofinanțarea beneficiarilor de ajutor de stat, în procent de minim 15% din valoarea grantului solicitat.
Granturile pentru investiții se acordă pe proiect și beneficiar și au o valoare cuprinsă între 50.000 euro și 200.000 euro, în funcție de nevoile de finanțare ale proiectelor de investiții depuse. Fondurile totale alocate pentru granturile destinate investițiilor sunt în valoare de 550.000.000 euro.
Granturile pentru investiții nu includ cofinanțarea proprie a beneficiarilor stabilită în procent de minim 15% din valoarea grantului solicitat de către beneficiarii din regiunile mai puțin dezvoltate și 30% din valoarea grantului solicitat de către beneficiarii din regiunea București-Ilfov.
Granturile se acordă IMM-urilor care implementează investiții necesare pentru:
- extinderea capacităților de producție existente, precum și pentru extinderea capacităților de prestării de servicii;
- realizarea de unități noi ale capacităților de producție existente, precum și pentru realizarea unor unități noi de prestare de servicii;
- reabilitarea/modernizarea unităților de producție existente precum și pentru reabilitarea/modernizarea unor unități noi de prestare de servicii
DOCUMENT – Procedura de lucru privind introducerea solicitării pentru SCHEMA 1: