Azi, prefectul de Bihor Dumitru Țiplea a aprobat Raportul privind siguranța în unitățile de învățământ preuniversitar la nivelul județului Bihor pentru anul școlar 2023-2024.
Conform raportului, realizat de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), în anul școlar 2023-2024 în județul Bihor funcționează 716 unități de învățământ preuniversitar, cu 32 mai puține faţă de anul trecut, acestea fiind repartizate în responsabilitatea structurilor cu atribuții în domeniul ordinii publice astfel:
・692 unităţi de învăţământ preuniversitar unități învățământ în responsabilitatea poliţiei;
・13 unităţi de învăţământ preuniversitar din mediul urban în responsabilitatea jandarmeriei;
・11 unităţi de învăţământ preuniversitar din mediul urban în responsabilitatea poliţiei locale.
Datele arată că, la nivelul județului Bihor în cursul anului școlar 2023-2024, a fost înregistrată o scădere a infracționalității comparativ cu perioada similară a anului trecut. A fost înregistrat un singur eveniment grav, respectiv o infracțiune de tentativă de omor în incinta Colegiului Tehnic Traian Vuia din Oradea, cele mai multe evenimente fiind comise în mediul urban. Totodată, raportul a evidențiat faptul că activitatea desfășurată de structurile siguranță școlară a contribuit la menținerea unui climat de ordine și siguranță în zona adiacentă și în incinta unităților de învățământ.
În anul școlar 2023-2024, pe raza județului Bihor, au fost înregistrate 56 de fapte de natură penală, predominantă fiind infracțiunea de lovirea sau alte violențe 30 fapte, urmată de infracțiunea de furt cu 7 fapte.
Din punct de vedere al asigurării cu pază și al dotării cu sisteme de supraveghere video, situația unităților de învățământ se prezintă astfel:
– 640 au efectuat analiza de risc la securitate fizică;
– 200 au implementat măsurile de securitate stabilite în analiza de risc la securitate fizică;
– 174 au implementat cerințele minimale de securitate;
– 443 dispun de sisteme de securitate;
– 273 nu dispun de sisteme de securitate.
Pentru creșterea gradului de siguranță școlară în anul școlar 2023-2024, la nivelul județului, structurile cu atribuții în domeniu au organizat și desfășurat următoarele activități:
– 67 planuri de acțiune întocmite;
– 475 activități organizate, precum activități pentru prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, activități pe linia absenteismului și abandonului școlar, activități pentru prevenirea portului fără drept de obiecte periculoase, activități pe linia prevenirii și combaterii consumului de substanțe interzise și activități în domeniul rutier;
– 2149 activități cu caracter de informare și prevenție adresate elevilor în cadrul orelor de curs, la care au fost abordate tematici de natură juridică, precum activități privind prevenirea infracțiunilor comise cu violență, bullying-ul și cyberbullying-ul, activități privind prevenirea consumului de substanțe interzise, activități pe linia prevenirii portului fără drept de obiecte periculoase, activități cu referire la prevenirea traficului de persoane, activități privind respectarea regimului rutier, activități pentru prevenirea disparițiilor voluntare și activități pentru prevenirea victimizării minorilor.
La aceste activități au participat în total un număr de 50.468 de cadre didactice și elevi din cadrul unităților de învățământ.
Pentru a răspunde la tendința de creştere a numărului infracţiunilor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităţilor de învăţământ, polițiștii Biroul Siguranță Școlară au inițiat un parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor, în baza căruia a fost demarat proiectul educativ preventiv „Școli Sigure: STOP OBIECTELOR PERICULOASE!”. Proiectul a fost implementat la nivelul mai multor unități de învățământ, cu precădere în unitățile unde au fost constatate fapte de natură penală.
Prefectul Dumitru Țiplea a declarat că „instituțiile județene trebuie să lucreze în echipă, coordonat, și să depună toate eforturile pentru a oferi copiilor un mediu sigur și pozitiv, în care aceștia să învețe și să se pregătească pentru viitor. Solicit tuturor celor implicați să aplice cea mai eficientă strategie, cea de prevenție.“