<Se spune că între 15 august ( Sf. Maria mare) și 8 septembrie (Sf. Maria mică), oamenii nu îmbătrânesc, totul este cald și calm, că lucrurile se așează și oamenii au numai gânduri bune și își caută un făgaș nou. Se mai spune că între 15 august și 8 septembrie, vremurile nu știu încotro să o apuce, spre vară sau spre toamnă, că frunzele îngălbenesc, dar nu cad încă, apoi că păsările vor să mai rămână dar și să plece, totuși încă nu știu dacă să o ia spre nord sau spre sud. Se mai spune că râurile nu mai curg și că marea nu are valuri, pentru că timpul însuși stă pe loc, parcă înveșnicit, și așteaptă…
Să folosim cu înțelepciune acest răgaz frumos care se apropie de noi, pentru a ne limpezi gândurile, pentru a ne vindeca inima și mintea de gânduri negre și pentru a ne învăța sufletul a trăi cât mai aproape de Dumnezeu!>, spune starețul Mănăstirii Izbuc.
Pe 15 august 2023, Mănăstirea Izbuc are bucuria de a-i invita pe toți credincioșii și credincioasele la solemna prăznuire a Adormirii Maicii Domnului, care este și hramul principal al mănăstirii, cel mai vechi așezământ monahal din Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei.Sfintele slujbe vor debuta încă din ajunul sărbătorii, luni, începând cu orele 19:00, cu slujba de priveghere ce va culmina cu Prohodul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, urmată de procesiunea la Izvorul Maicii Domnului, cu cântare și rugăciune, Paraclisul Maicii Domnului, Taina Sfântului Maslu și dezlegări. Programul liturgic nocturn va fi încununat de Dumnezeiasca Liturghie de la miezul nopții.Marți dimineața, la ora 07:00, va fi oficiată slujba de sfințire a apei la izvor. La ora 08:00 va începe Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un numeros sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, pe Altarul de vară al așezământului monahal.Fiind zi liberă, de sărbătoare legală, la fel ca în fiecare an, cu această ocazie, la sfânta noastră mănăstire sunt așteptați cu mult drag pelerini de pe întreg cuprinsul țării și dincolo de hotarele ei, veniți pentru a-și ușura sufletele de poverile lumești și a înălța rugăciuni de mulțumire și de cerere către Preabunul Dumnezeu și către Preasfânta Fecioară Maria.