Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată de Tribunalul București pentru a pronunța o hotărâre asupra unei chestiuni prealabile invocată într-un dosar al cărui obiect este contestația la executare. Concret, Curtea Supremă este chemată să dea un răspuns la întrebarea ”dacă din interpretarea coroborată a dispoziţiilor art. 120 din O.U.G. nr. 99/2006, art. 2279 şi art. 2321 Cod Civil 2009, se poate reţine caracterul de titlu executoriu al scrisorii de garanţie bancară?” În cauză, scrisoarea de garanție bancară are o valoare de 22 de milioane de euro.
În prezent există neclaritate în ceea ce privește reglementarea legală a scrisorii de garanție, atunci când este vorba despre o scrisoare de garanție bancară, a arătat apelanta-creditoare în cadrul procesului de la Tribunalul București. Astfel, nu trebuie avut în vedere doar art. 2321 din Codul Civil, ci și textul special, respectiv art. 120 din OUG 99/2006 în care se precizează că garanțiile sunt titluri executorii. În speță este vorba despre o asemenea garanție personală.
Apelanta a precizat că în această privință Înalta Curte de Casație și Justiție nu s-a pronunțat nici printr-o hotărâre într-un recurs în interesul legii, nici printr-o hotărâre asupra unei chestiuni prealabile. În plus, și în doctrină și practica judiciară există opinii diferite privind chestiunea de drept.
Apelanta-creditoare a mai arătat că nicio bancă nu refuză executarea unei scrisori pe care a emis-o, executând-o la prima solicitare a beneficiarului acesteia. Refuzul la plata unei scrisori de garanție bancară este strict reglementat de lege și respectivele cazuri sunt rar întâlnite. În România este al treilea caz de refuz.
În schimb, intimata-contestatoare a cerut respingerea sesizării ÎCCJ, având în vedere faptul că ”elementul de noutate este contrazis prin faptul că în cauză există opt hotărâri judecătorești în care a fost tranșată între părți această problemă”. În opinia intimatei, scopul cererii de sesizare este ilicit, pentru sustragerea de la efectul obligatoriu și de la autoritatea de lucru judecat, ”întrucât intimata a depus la dosar opt hotărâri care au intrat în circuitul civil și care au soluționat chestiunea în discuție”.
Prima instanță a stabilit că scrisoarea de garanție bancară nu este titlu executoriu, întrucât în Codul Civil nu se precizează caracterul de titlu executoriu, cu toate că este vorba desprte un angajament cu caracter ferm.
Sesizarea prealabilă a fost înregistrată luni, 8 martie, la Înalta Curte de Casație și Justiție.
DOCUMENT – Încheierea prin care Tribunalul București a decis sesizarea completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție: