O tânără din județul Argeș a câștigat la CEDO procesul pe ce care l-a deschis împotriva României după ce a fost respinsă la examenul de admitere la medicină militară în 2018, fiindcă avea doar 1,55 metri înălțime și 47 de kilograme. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că reclamanta a fost discriminată, fiindu-i încălcat dreptul la educație pe baza caracteristicilor fizice. Din acest motiv statul român va trebui să-i achite 7.500 de euro daune morale. Demersul tinerei din Argeș duce la eliminarea criteriului de înălțime în instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale, dar și din școlile de Poliție.
În vârstă de 23 de ani, Elena Moraru s-a înscris în 2018 pentru a susține examenul de admitere la o instituție militară de învățământ superior. Cererea ei a fost respinsă pe motiv că greutatea și înălțimea ei erau sub cerințele stabilite de Ministerul Apărării Naționale.
Tânăra a introdus o acțiune în instanță, care i-a fost respinsă în 2019. ”În esență, instanțele au acceptat justificarea MApN, și anume că legea națională impunea ca întreg personalul militar, inclusiv medicii, să poată transporta o trusă standard de soldat cu o greutate de aproximativ 57 kilograme. Prin urmare, restricția în cauză urmărea crearea unei forțe militare capabile să participe la orice misiune”, a consemnat CEDIO.
În plus, instanțele naționale au stabilit că în acest caz nu poate fi invocată discriminarea pe bază de sex, deoarece condițiile privind înălțimea și greutatea erau diferite pentru candidații de sex feminin și bărbați.
CEDO a considerat că astfel de motive nu au fost „relevante și suficiente”. Între timp înălțimea a fost recent eliminată de pe lista criteriilor de selecție a MApN, iar tânăra e studentă la medicină veterinară. Elena Moraru a declarat că a decis să lupte cu statul român pentru a elimina această inechitate pentru ca alte tinere din România să nu mai simtă dezamăgirea pe care a simțit-o ea.
“Să ți se spună că nu poți pentru că nu ești mai înalt, e greu. Pe mine m-a demoralizat și m-a rănit atât de tare… o să-i rănească și pe alții! Dacă eu n-am avut șansa asta, măcar să o aibă alții“, a spus Elena Moraru pentru televiziunea publică.
Hotărârea CEDO în cazul Moraru împotriva României a fost dată marți, 8 noiembrie 2022. În unanimitate, Curtea a stabilit că a existat o încălcare a art. 14 (interzicerea discriminării) coroborat cu art. 2 din Protocolul nr. 1 (dreptul la educație) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
DOCUMENT – Comunicatul CEDO referitor la hotărârea în cazul Moraru v. România (în limba engleză):