Un an și 9 luni de închisoare cu suspendare plus 60 de zile de muncă în folosul comunității și 3500 de lei cheltuieli judiciare. Este pedeapsa aplicată, joi, de Curtea de Apel Oradea medicului Liviu Stamatian, cercetat într-un dosar DIICOT pentru emiterea a 760 de rețete fictive. Judecătorii au acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de anchetatori cu medicul orădean, inițial respins de Tribunalul Bihor. Tot azi, aceeași instanță a menținut și acordul încheiat de DIICOT cu doctorița Elvira Nemeth, acuzată în același dosar de emiterea a peste 1600 de rețete false. Doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare este pedeapsa aplicată doctoriței.
Medicul Liviu Stamatian a fost trimis în judecată în 2016 pentru fraudă informatică și fals informatic. În acel dosar, pe lângă medicul orădean, mai figurau nouă doctori care ar fi fost determinați de patronii farmaciilor Lavanda Farm din Oradea – soții Laura și Adrian Ciobotaru – să emită, între 2012 și 2015, peste 13.000 de rețete medicale fictive pe numele a mai bine de 3.000 de pacienți.
Potrivit DIICOT, din aceste rețete, medicul Stamatian ar fi emis 760, în valoare de 106.513,71 lei. La rândul său, doctorița Elvira Nemeth este acuzată că ar fi dat 1624 de rețete medicale fictive, în valoare de 336.091,62 lei. În baza acestor prescripții fictive, medicamente compensate sau gratuite ar fi fost decontate ilegal din bugetul CAS, prin intermediul farmaciilor Lavanda.
De altfel, patronii Lavanda Farm, alături de alte două persoane, erau acuzați că ar fi înregistrat în evidențele contabile ale farmaciilor pe care le dețineau cheltuieli fictive cu medicamente provenite de la cinci firme. În acest fel, era dedusă ilegal TVA, iar bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu 234.000 de lei, arătau procurorii.
Acorduri cu medicii cercetați, după întoarcerea dosarului la DIICOT
După un an de la trimiterea în fața instanței, în 2017 dosarul rețetelor fictive a fost întors la DIICOT de către Curtea de Apel Oradea, care a observat în rechizitoriu mai multe nereguli. Ancheta a fost reluată, iar procurorii au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu unii din acuzați. Astfel, doctorul Larisa Dumbravă a acceptat o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.
La rândul său, acordul cu medicul Elvira Nemeth a prevăzut 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Tribunalul Bihor a acceptat înțelegerea, dar CAS a atacat decizia la Curtea de Apel Oradea. Azi, apelul a fost respins ca nefondat.
În cazul doctorului Stamatian acordul cu DIICOT a fost respins inițial de Tribunalul Bihor, pe motiv că ”sancțiunile aplicate sunt nejustificat de blânde”. Totuși, înțelegerea a fost acceptată, joi, de Curtea de Apel Oradea.
Un alt medic, Ramona Șovre, al cărui acord cu DIICOT a fost respins de Tribunalul Bihor, așteaptă acum decizia în cazul apelului pe care l-a declarat.
Comments 1