Contribuabilii care vor să beneficieze de noua amnistie fiscală, mai au 2 săptămâni la dispoziție pentru a depune cererea de anulare a accesoriilor.
Contribuabilii persoane fizice și juridice pot accesa eșalonarea la plată simplificată, pe o perioadă de cel mult 12 luni, pentru obligațiile fiscale principale și accesorii datorate după data declarării stării de urgență.
Cei care vor sa beneficieze de OUG 69/2020, vor trebui să facă o notificare online, să depună cererea la registratura organului fiscal, ori să o trimită prin poștă cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
Cererea de eșalonare la plată se soluționează în termen de cel mult 5 zile de la data depunerii acesteia. La cerere se anexează doar propunerea de grafic de eșalonare. Nu este necesară constituirea de garanții.
După depunerea actelor necesare, ANAF va emite decizia de amânare a obligațiilor accesorii respective, de la acel moment nemaiputându-se efectua executări pentru respectivele creanțe. Acesta este unul dintre avantajele acestei proceduri, de fapt – odată anunțată intenția de a beneficia de amnistie și odată emis certificatul fiscal, nu se mai pot derula executări.
Ce conțitii trebuie să îndeplinească beneficiarul:
- să se depună o cerere până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sancțiunea decăderii. La cerere, se poate anexa graficul de eşalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eşalonare;
- să nu se înregistreze obligații fiscale restante la data declarării stării de urgență, nestinse la data eliberării certificatului de atestare fiscală. În cazul în care, la data stării de urgenţă se înregistrează astfel de obligaţii fiscale restante, acestea trebuie stinse până la data eliberării certificatului de atestare fiscală;
- să nu fie în procedura falimentului;
- să nu fie în dizolvare;
- să fie depuse toate declarațiile fiscale până la data eliberării certificatului de atestare fiscală;
- să nu se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor art. 25 și 26 din Codul de procedură fiscală. Prin excepție, dacă actele prin care s-a stabilit răspunderea sunt definitive în sistemul căilor administrative și judiciare de atac, iar suma pentru care a fost atrasă răspunderea a fost achitată, condiția se consideră îndeplinită.
DOCUMENT – Cerere de acordare a eșalonării la plată